Marti, 31 decembrie 2013

Expunerea pe actiuni a fondurilor de pensii obligatorii a atins un nivel record: 14,23%

 

Sursa: CSSPP

Expunerea fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) pe titluri de stat, obligatiuni emise de organismele straine neguvernamentale si actiuni a crescut in luna februarie, in detrimentul obligatiunilor municipale, obligatiunilor corporative si a depozitelor bancare, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Sursa: CSSPP

La finele lunii trecute, fondurile din Pilonul II aveau plasati in actiuni 666,77 milioane de lei, cu 47,6 milioane de lei (peste 11 milione de euro) mai mult fata de luna ianuarie. Procentual, expunerea pe actiuni a crescut cu 7,7% fata de ianuarie, si cu 136,45% fata de februarie 2010.

In total, fondurile de pensii private obligatorii aveau o expunere de 14,23% din totalul activelor pe actiuni, acesta fiind un nivel record de la lansarea fondurilor de pensii.

Totodata, expunerea fondurilor de pensii pe titlurile fondurilor de investitii (OPCVM) a crescut in februarie cu 5,09% fata de ianuarie, si cu 110,35% fata de perioada similara a anului trecut.

O crestere importanta au avut plasamentele in instrumente de acoperire a riscului, care, potivit CSSPP, au crescut cu aproape 50% fata de luna precedenta, si cu 410% fata de februarie 2010.

“Din punct de vedere valoric, ca urmare a faptului ca ne aflam in perioada de acumulare, toate clasele principale de active au inregistrat creşteri fata de aceeaşi luna a anului trecut. Totuşi fata de luna precedenta (ianuarie 2011) s-a remarcat o scadere cu 2,78% a investitiilor in obligatiunile corporative. De asemenea, sumele tinute in depozite bancare au pierdut in valoare 6,26% fata de luna ianuarie 2011, ceea ce implica faptul ca fondurile au gasit noi oportunitati de plasare a acestor sume pe pietele financiare”, au precizat reprezentantii CSSPP in raportul lunar.

Titlurile de stat au cea mai importanta pondere in structura activelor fondurilor din Pilonul II, respectv 66,26%. Valoric, activele investite in titluri de stat, reprezentand 3,1 miliarde de lei, au crescut cu 75,95% faţă de februarie 2010 şi cu 4,44% faţă de ianuarie 2011.

“Investitiile fondurilor de pensii administrate privat in luna februarie 2011 au fost marcate de achizitia de certificate de trezorerie emise de statul roman, de titluri de stat emise de statul ungar, de actiuni ale emitentilor listati la bursa din Varsovia di de unitati de fond ale OPCVM-urilor locale. Aceste fonduri au ales sa-si reduca expunerea pe titlurile de stat emise de statul grec si pe actiuni ale emitentilor tranzactionati la bursele vest-europene”, au mai spus reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Printre achizitiile facute de fondurile de pensii administrate privat se numara titluri de stat emise de statul roman, cu scadenta mai mica de un an, titluri de stat emise de statul ungar cu scadenta mai mare de un an, actiuni ale companiilor PBG, Lubelski Wegiel Bogdanka, Tauron Polska Energia, precum si unitati de fond la BCR Obligatiuni. Aceste titluri au intrat pentru prima data in portofoliul fondurilor de pensii.

Dintre companiile listate la Bursa de la Bucuresti, fondurile din Pilonul II si-au marit expunerea pe Antibiotice Iasi, Azomures, BRD, Bursa de Valori Bucuesti, Compa, Fondul Proprietatea, Santierul Naval Orsova, SIF Oltenia, Petrom, Banca Transilvania, Transelectrica si Vrancart.

Totodata, fondurile de pensii si-au redus expunerea pe Biofarm, Broker Cluj, Condmag, Dafora, SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia, Transgaz, Turbomecanica.

Pe bursele externe, fondurile de pensii si-au marit expunerile la titluri precum OMV, LVMH Moet Hennesy, OTP, MOL, sau New World Resources.

In cazul fondurilor din Pilonul III, expunerea pe actiuni a crescut cu 8,92% fata de ianuarie 2011, si cu 84,7% fata de februarie 2010.

 

ramona.asiminei@economictimes.ro

 

Lasati un comentariu