Luni, 30 decembrie 2013

Factori de influenta asupra rezultatelor financiare pe care le vor raporta companiile de la BVB pentru trimestrul III 2011

Saptamana aceasta a inceput raportarea rezultatelor pentru trimestrul III 2011 pe plan extern, urmand ca in scurt timp sa apara si cele ale emitentilor listati pe piata de capital locala. In contextul actual de piata, este de asteptat ca rezultatele financiare sa aiba un impact marginal, atentia fiind indreptata asupra problemelor din zona euro si a perspectivelor de evolutie economica la nivel global in urmatoarea perioada. Situatiile financiare ale emitentilor din ultimele trei luni vor veni dupa o revenire timida a economiei autohtone, dar avand in fata deteriorarea mediului economic la nivel international. La nivel macroeconomic, evolutia PIB in trimestrul III 2011 se arata a fi mai buna fata de cea din trimestrul III 2010, insa este sub semnul intrebarii fata de trimestrul II 2011. Conform ultimelor situatii, in lunile iulie si august am avut scaderi ale cifrei de afaceri in industrie, a exporturilor si a intrarilor de capital strain. In aceeasi perioada, o evolutie mai buna a fost consemnata la cifra de afaceri in comertul cu amanuntul si in sectorul agricol. Ajustarile companiilor in functie de mediul de piata se realizeaza insa pe parcursul a mai multor trimestre.

Sursa: Puls Capital

Emitentii care au datorii in valuta sau utilizeaza materii prime din import pot inregistra o crestere a costurilor in activitatea financiara fata de trimestrul anterior ca urmare a deprecierii monedei nationale in raport cu principalele valute. Cursul mediu RON/EURO a fost de 4,25 in perioada iulie-septembrie, fata de 4,13 in perioada aprilie-iunie.

Pe langa aspectele de ordin general, rezultatele emitentilor sunt influentate semnificativ de factorii interni, de ordin cantitativ si calitativ. Dupa o ajustare mai mare a costurilor anul trecut, in prezent emitentii au mai putine variante de sustinere a activitatii, fiind necesara o crestere a eficientei in desfasurarea activitatii. Un aspect relevant in prezent este in ce masura emitentii sunt pregatiti sa faca fata din nou unei perioade mai dificile. Din acest motiv vom vedea care au fost emitentii care au realizat investitii in perioada urmatoare si care sunt planurile pentru acest an. Desigur sunt importante obiectivele de investitii, fiind apreciate cele privind reducerea costurilor, extinderea activitatii si cresterea calitatii. In functie de dimensiune si modul de implementare, acestea pot fi vizibile in performantele financiare pe termen mai lung de timp.

Daca ne uitam la rezultatele din semestrul I 2011, din 73 de emitenti analizati, listati la categoria I si II-a BVB, doar 33 au avut castiguri mai mari sau au trecut pe profit fata de semestrul I 2010. Dintre emitentii cu rezultate bune la jumatatea anului curent, la 27 au fost gasite informatii asupra bugetului de investitii pe anul trecut. Din cei 27 de emitenti, 17 au avut bugetate investitii pe anul 2010 care au depasit profitul net obtinut in anul 2009, restul fondurilor vizate fiind creditele bancare si fondurile europene. Din datele disponibile referitoare la investitiile realizate in anul 2010, reiese ca cel putin un sfert din emitenti si-au depasit sumele bugetate.

Sursa: Puls Capital

In tabelul urmator se gasesc bugetele de investitii pe anul 2011 disponibile ale emitentilor listati pe piata reglementata a BVB, fiind prezentate in raport cu bugetele de investitii pentru anul 2010.

Sursa: Puls Capital

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu