Marti, 18 martie 2014

Fara energia ieftina de la Hidroelectrica si cu comenzi mai mici din cauza crizei din UE, rusii de la Alro ameninta ca inchid combinatul

Rusii care controleaza Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din sud-estul Europei, parte a grupului Vimetco, ameninta ca vor inchide combinatul din februarie-martie, potrivit sindicalistilor de la Alro, care spun ca au fost informati de aceasta decizie in cadrul intalnirilor pe care le-au avut cu conducerea combinatului.

Discutiile privind inchiderea Alro vin in contextul in care Hidroelectrica a anuntat ca vrea sa renegocieze contractele privind livrarea de energie electrica, combinatul de la Slatina fiind cel mai mare consummator de energie din Romania si totodata unul dintre cei care in ultimii ani beneficiasera de energie mai ieftina, in urma unui contract semnat in 2005 cu Hidroelectrica, prelungit ulterior in 2010 pana in 2018.

Hidroelectrica a taiat insa in ultima parte a anului trecut livrarile de energie ieftina, invocand forta majora, ca urmare a secetei, iar Alro a intrat atunci pe pierdere, potrivit lui Tiberiu Nagy, vicepresedintele “Cartel Alfa” Olt.

“În ultimele trei luni ale anului 2011 au fost înregistrate pierderi, niciunui patron nu îi convine să aibă pierderi. Situaţia este foarte delicată din cauza deficitului de apă de la Hidroelectrica. Noi plătim un preţ pe megawatt de două ori mai mare decât ar trebui. Hidroelectrica vrea să rezilieze contractul, apoi să renegocieze”, a precizat Tiberiu Nagy.

Alro anuntase in luna octombrie ca isi va reduce productia din cauza sistarii livrarii de energie electrica. Compania se confrunta si cu o scadere a cererii la nivel global, pretul aluminiului, principalul generator de profit pentru Alro, scazand de la 2.500 dolari/tona la inceputul lui 2010 pana la circa 2.020 dolari/tona la inceputul acestui an. Producatorul de aluminiu obtinuse un profit net de 222,4 milioane de lei (53 milioane de euro) in primele noua luni ale anului, pe fondul unei cresteri a vanzarilor cu aproape 30% pana la 1,7 miliarde de lei (peste 400 milioane de euro). In trimestrul al treilea, Alro a inregistrat insa o scadere puternica a profitului, cu aproape 60%, din cauza pierderilor financiari mari cauzate de deprecierea leului fata de dolarul american.

Contextul nefavorabil pentru producatorii de aluminiu se vede si din anuntul facut de gigantul american Alcoa, care a anuntat saptamana trecuta ca isi va reduce cu 12% capacitatea de productie.

Alro exporta cea mai mare parte a productiei, principalele piete fiind cele din UE, zona aflata in centrul turbulentelor din cauza crizei datoriilor suverane. Alro este si unul dintre principalii exportatori ai Romaniei, fiind pe locul al 15-lea in top 100 exportatori dupa rezultatele din 2010, potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor. In ceea ce priveste exporturile catre UE, Alro se afla chiar in primii 10 exportatori. Compania are peste 2.500 de angajati si inchiderea ei ar insemna o lovitura pentru economia Romaniei. Importanta combinatului, mai ales in conditiile in care 2012 este an electoral, ar putea fi folosita de rusi tocmai pentru a obtine un contract mai avantajos in cadrul negocierilor cu Hidroelectrica.

Sindicalistii de la Alro atrag de altfel  atentia, intr-o scrisoare deschisa inaintata Ministerului Economiei, Guvernului si Prefecturii Olt ca din 2002 si pana acum totalul taxelor platite de Alro la bugetul statului este de peste 1,23 miliarde de lei (340 milioane de euro).  In 2002 a fost privatizat combinatul de la Slatina, intrand in proprietatea casei de comert Marco Industries, controlata indirect de omul de afaceri rus Vitali Masitki.

Producatorul de aluminiu a inregistrat in mod constant profit in ultimii 12 ani, iar conducerea combinatului a rectificat in plus bugetul pe 2011 estimand obtinerea unui profit substantial, de peste 76 milioane de dolari (60 milioane de euro). Bugetul pe 2011 a fost rectificat chiar la finele anului trecut, astfel ca este de presupus ca s-a tinut cont de efectul pe care l-a avut reducerea livrarilor de energie ieftina de catre Hidroelectrica.

Reprezentantii Alro nu au transmis pana in acest moment o pozitie oficiala in ceea ce priveste informatiile aparute azi privind posibila inchidere a combinatului.

Alro este listat la Bursa, actiunile companiei pierzand azi aproape 4%, insa pe fondul unei lichiditati foarte reduse, care caracterizeaza de alfel evolutia acestor titluri, in conditiile in care peste 94% din actiuni sunt detinute de doar doi actionari,  Vimetco cu o participatie de 84 si Fondul Proprietatea cu 10%. Alro este totusi una dintre cele mai mari companii de la Bursa, cu o capitalizare bursiera de peste jumatate de miliard de euro.

 Acest articol a fost publicat pe site-ul antena3.ro

Un comentariu

 1. IOAN ION spune:

  Sant Ioan Ion, presedintele Sindicatului Solidaritatea Alro, si dezmint stirea. Altele sant interesele. Iata realitatea.
  In 2011 Alro a realizat un profit brut de 76,1 milioane $, cu 19% mai mult decat cel aprobat.
  Fac apel catre Guvernul si Presedentia Romaniei, sa apere Interesului National. Ajunge cu praduiala in aceasta tara. Daca Alro Slatina, este o gaura neagra a economiei sa fie inchisa, iar daca nu, nu.
  Alro Slatina va ramane profitabila daca accepta sa contracteze energie la pretul pietei de 160 lei MW/h.
  Noul CEO, Dragoş Zachia-Zlatea, a declarat, că vrea ca preţurile să ajungă la 160 de lei pe MWh, cât este media pentru piaţa reglementată.
  Intradevar pe piata de echilibrare pretul este piperat atinge 245 lei MW/h, ceace ar prezenta o problema pentru Alro, dar si pretul de113 leiMW/h, este hotie de hotie.
  Precizez ca pentru scandalul cu energia ieftina de la Alro Slatina, de la sfarsitul anului 2006 si inceputul anului 2007, am fost dat afara abuziv de la Alro si s-a incercat linsarea mea, dar Dumnezeu le-a dejucat planurile.
  Acum ce va mai urma?
  Sindicatele Galbene si Vitali M JEFUESC acest popor de doua ori

  Prima oara, prin preţul la importul de gaze naturale este mare, deoarece gazele de import aduse in tara, prin omul de afaceri rus care detine Alro Slatina, Vitali M. Sant cele mai scumpe gaze naturale din europa.
  A doua oara, Alro Slatina foloseste cea mai ieftina energie electrica de la Hidroelectrica pentru productia de Aluminiu de la Slatina, maximizand profitul brut care pe anul 2011 este de 76,1 milioane $, cu 19% mai mult decat cel aprobat.
  REFUZ sa accept Hotia, Minciuna si sint scarbit, de multe lucruri mizerabile, care se intampla zi de zi, in Romania si in lume.
  De exemplu ,,INVESTITORII STRATEGICI”, afacesisti onorabili, care nu fura niciodata.
  Da, ,,Ei” nu fura niciodata ,,Ei” Legalizeaza Hotia, prin reduceri de taxe si impozite si alte facilitati, doar de ei stiute, maximizand profitul, FURAND si mai mult aceast popor.
  Si ,, Ei” sant protejati ai mafiei din politica si justitie, de fapt pentru ca FRATIA sa fie si mai puternica, chiar fac afaceri impreuna.
  Nu este strigator la cer?

  Poate ne intrebam,,De ce nu face nimeni nimic in aceasta tara”?

  Justitia nu exista pentru cei de la Alro Slatina, deoarece Alro este protejata de doua case de avocatura de prim rang.
  1. STOICA & Asociaţii, condusa de Valeriu Stoica, Profesor universitar in drept si fost Ministru al Justitiei.
  2. Zamfirescu Racoti Predoiu., unde ministrul justiţiei, Cătălin Marian Predoiu este ginerele (afin de gradul 1) al lui Calin Andrei Zamfirescu,firma de avocatura de unde a plecat în funcţia de ministru al Justitiei.

  Potectia fata de Alro Slatina in afara Justitiei, o exercita si Institutia Prezidentiala direct sau prin interpusi, gen Elena Udrea.
  Rusine TRADATORILOR.
  Sant constient ca in fata mafiei de la Alro si a mafiei care guverneaza aceasta tara , deoarece Romania este un stat de tip mafiot, de unul singur nu am nici o sansa.
  Dar nu ma las prostit si intoxicat si nu pot sa tac. Eu iau ATITUDINE. Faceti si voi la fel.
  ROMANI, nu va mai lasati INTOXICATI. LUATI ATITUDINE.
  Transmiteti mesaje de sustinere la E-mail – solidaritateaalro_ioan@yahoo.com
  Oare acum ce va mai urma? Vor reusi sa ma linseze? Cel putin traiesc in Adevar si Libertate, ceace inseamna sant Responsabil.

Lasati un comentariu