Vineri, 03 ianuarie 2014

Febra aurului continua si la Sibex: peste 1.700 de uncii tranzactionate

Sursa: Sibex

La Sibex, a doua sedinta a saptamanii a atras atentia prin schimbarile de directie de pe cele mai lichide instrumente, anume derivatele pe Dow Jones si pe aur.

Tranzactiile s-au desfasurat intr-un context extern dominat de deprecieri, bursele europene inregistrand o a treia zi consecutiva de declin, mai ales datorita pierderilor inregistrate de actiunile bancare si de companiile de asigurari, pe fondul temerilor ca mentinerea crizei datoriilor din regiune va duce la stoparea cresterii economice.

In acelasi timp, piata futures din SUA a semnalat scaderi la NYSE, confirmate la deschiderea acesteia. Sub influenta acestor factori, lichiditatea de la bursa sibiana a crescut ajungand  la  5700 contracte cu o valoare de 39 milioane lei, date valabile la ora 17.30.

Aurul a fost in centrul atentiei, speculatiile soldandu-se cu 1700 de contracte, realizate pana la ora 17.30. Pretul futures al metalului pretios a fluctuat in ambele sensuri alimentand interesul „jucatorilor”. Initial, la Londra, aurul a coborat de la nivelul record, in conditiile in care unii dintre investitori au vandut metalul pentru a-si acoperi pierderile de pe francul elvetian, dupa ce Banca Centrali a Elvetiei a impus un plafon pentru rata de schimb. Desi in opinia unor analisti raliul inregistrat de metalul galben a dus pretul intr-un „balon gata sa explodeze”, reputatul analist Marc Faber, citat de Bloomberg, a declarat ca „nu crede ca nivelul la care a ajuns aurul reprezinta un <balon> intrucat, cand cumperi aur, este o  asigurare impotriva problemelor din pietele financiare”.  Apoi, atingerea recordului de 1921,15 dolari pe uncie a subliniat afirmatia lui Faber, conform caruia „actiunile in scadere si valutele slabite vor sprijini in continuare cererea”.

La Sibex, pe scadenta octombrie, pretul aurului crestea la ora 17.30 cu 3,4 dolari, in vreme ce, pe scadenta decembrie se observa, la aceeasi ora o  scadere de 4 dolari/uncie. Contractul SIBGOLD cu marimea de o uncie este lichidizat permanent la Sibex de un Market-Maker, care asigura spread-uri extrem de reduse.

Pe segmentul indici, dupa scaderile agresive de luni, investitorii au mizat in mare parte a timpului pe cresterea cotatiei Dow Jones. Ulterior, semnalele de pe futures-ul american, care indicau scaderi ale celui mai urmarit indice din lume, au dus la temperarea si chiar stoparea cresterii mai ales dupa ora 15.00. Preturile in declin indicate de piata futures americana si deschiderea „rosie” de pe Wall-Street au sugerat reinnoirea temerilor privind inrautatirea crizei datoriilor din zona euro. La Sibex, derivatul pe indicele Dow Jones Industriale Average a continuat sa fie cel mai tranzactionat produs cu 2148 de contracte incheiate pana la ora 17.30. Pe scadenta scurta pretul a pendulat intre 11.102 si 10.932 puncte iar, la ora 17.30 cotatia pe scadenta septembrie scadea cu doar 8 puncte. Pe scadenta decembrie uncia castiga 15 puncte iar pe martie 2012 scadea cu 31 puncte.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum de ridicat de 750 de contracte incheiate pana la ora  la 17.30 pe paritatea EUR/USD, tranzactionata in lei. Evolutia paritatii a fost una corelata cu pietele externe unde, unde in prima parte a zilei, moneda comuna a castigat teren fata de dolar, pentru ca apoi avansul sa fie pierdut iar dolarul sa revina in usor avantaj. La ora 17.30, moneda unica scadea la Sibex cu 0,31% pe scadenta septembrie cu 0,38% pe decembrie. Pe plan extern indicele dolarului, care urmareste evolutia monedei americane fata de sase valute reprezentative, crestea cu 0,7%.

Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 1000 de contracte DESIF5, produsul ocupand locul trei in topul sedintei. Dupa deprecierile agresive de luni cotatiile au revenit pe plus. La ora 17.30 DESIF5 septembrie crestea cu 1,20%. Pentru decembrie anul curent se inregistra o  apreciere de 0,60%.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17.30,  dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor DEDJIA, datorita programului de tranzactionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzactioneaza pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu