Luni, 03 februarie 2014

Fed prognozeaza dobanzi scazute pana in 2014

Publicarea istorica a estimarilor celor 17 membri ai comitetului FOMC arata faptul ca dobanzile interbancare (fed funds) vor ramane la niveluri foarte reduse pana la finalul anului 2014, fata de angajamentul anterior al Fed, de a tine dobanda scazuta pana in a doua parte a anului 2013. Impactul de slabire a dolarului a fost intarit si de sugestia lui Bernanke ca banca centrala ar putea actiona prin tiparire de bani daca economia nu va reusi sa sustina recenta revenire, iar pericolul de deflatie se va acutiza.

Fed va urmari un target explicit pentru inflatie, de 2%

O alta miscare istorica, neanuntata de aceasta data, a fost introducerea unei tinte de 2% pentru nivelul inflatiei, marcand astfel o victorie personala pentru presedintele Fed, Ben Bernanke, adept al unei transparente sporite.

Astfel, un target explicit pentru nivelul cresterii preturilor (exprimat prin PCE) ar calma teama multora ca achizitiile masive de obligatiuni vor rezulta intr-un episod inflationist ulterior si ar fixa anticipatiile participantilor la piata, permitand cadrului monetar stimulativ sa aiba un impact pozitiv mai pronuntat asupra cresterii economice si a cresterii angajarii. De asemenea, in cazul unor evolutii economice adverse, in contextul adoptarii tintei, raspunsul Fed ar fi mai promt prin injectii de lichiditate care ar avea rolul sa readuca inflatia in zona dorita.

Grafic GOLDs – D1

Cotatiile activelor ce raspund favorabil in conditii de apetit la risc nu au intarziat in a reactiona, astfel indicii bursieri inchizand sedinta americana pe plus, monedele ce au in spate economii bazate pe exporturi de materii prime avansand consistent,  iar aurul marcand un castig de peste 3 % pana in momentul redactarii de la lansarea proiectiilor dobanzilor in conditiile.

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu