Miercuri, 24 septembrie 2014

Financial Times: De unde vine interesul pentru FP? Atractia investitorilor pentru Mark Mobius si accentul pe energie

Sursa: Franklin Templeton

Publicatia britanica Financial Times a realizat un articol dedicat Fondului Proprietatea (FP), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In articolul intititula “Un fond national romanesc unic”, jurnalistul Financial Times – Phil Davis explica de unde vine interesul investitorilor pentru actiunile FP.

“Cel mai ciudat, probabil, este faptul ca acest fond inchis a devenit un fond activist implicat si, in prezent, da in judecata guvernul care l-a creat. Tinand cont de toate acestea, nu e tocmai un fond de investitii tipic. Si totusi, strainii incep sa cumpere actiuni. De la listarea din ianuarie anul trecut, realizata pentru a permite despagubitilor sa isi vanda actiunile, investitorii institutionali au stans cel putin 43% din capitalul social, incluzand aici Elliott Associates, un hedge fund american activist care si-a construit un renume dand in judecata guverne din tari emergente din intreaga lume si despre care nu se poate spune ca arunca cu banii fara sens”, noteaza jurnalistul FT.

Potrivit acestuia, motivul interesului investitorilor pentru titlurile FP este „in primul rand,  atractia pentru Mark Mobius, de la Franklin Templeton, un investitor legendar pe pietele emergente, care si-a petrecut ultimii 25 de ani calatorind de-a lungul globului si descoperind oportunitati de investitii”.

Apoi, noteaza Phil Davis, este accentul pe energie, cu cele mai multe dintre cele 75 de companii ale fondului fiind conectate intr-un fel sau altul la sectorul energetic.

„Acest lucru este atragator pentru investitorii institutionali care cauta noi moduri de a-si mari alocarea pe materii prime, in speranta ca preturile vor creste pe termen lung”, se mentioneaza in articolul Financial Times.

Mai mult, potrivit publicatiei britanice, fondul a devenit mai transparent si mai lichid dupa listarea sa pe bursa de valori din Bucuresti.

„Poate cel mai important, actiunile sale stagneaza la un discount de 60% din valoarea activului net, atragand investitori de de tip „deep value”. In orice caz, investitia este o proba de curaj. Este un pariu pe economia Romaniei, pe bunavointa elitei politice romanesti de a pune in aplicare reforme si pe capacitatea Franklin Templeton de a conduce companiile de stat spre niveluri mai ridicate de guvernanta corporativa”, a mai mentionat publicatia citata.

 

Lasati un comentariu