Luni, 02 februarie 2015

Fondul Proprietatea a anuntat dividendul estimat pentru 2011: 0,0156 lei/actiune, in scadere cu 80% fata de anul trecut

Sursa: BVB

Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), a anuntat ca in aceste momente dividendul brut platibil estimat pentru 2011 va fi de aproximativ 0,0156 lei/actiune, in scadere cu peste 80% fata de dividendul platit actionarilor FP anul trecut. La ultimul pret de la Bursa al actiunilor, randamentul dividendului este de sub 3%.

In 2010,  Fondul Proprietatea a distribuit dividende in valoare de 1,1 miliarde lei sau 0,0816 lei pe actiune din profitul atat pe 2009, cat si pe 2008. Pana la sfarsitul lui 2010, actionarii au incasat 98% din totalul dividendelor distribuite.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a obtinut un profit de 456,2 mil. lei, in scadere cu 37% fata de castigul din 2009, cand rezultatul fusese influentat puternic de vanzarea participatiilor detinute la fosta Electrica Oltenia catre grupul ceh CEZ.

“Avand in vedere faptul ca acestea sunt rezultatele preliminare, intrucat situatiile financiare urmeaza a fi auditate de catre auditorul Fondului, societatea Deloitte şi aprobate in Adunarea Generala a Actionarilor, este important de consemnat ca dividendul final platibil poate avea o alta valoare”, au precizat oficialii Franklin Templeton in raportarea transmisa Bursei. Dividendul propus are la baza politica Fondului cu privire la dividende, stipulata in prospectul de listare la Bursa, respectiv,

in absenta unor conditii sau circumstante extraordinare pe piata se recomanda actionarilor distribuirea in proportie de 100% a profitului distribuibil pentru fiecare an.

Fondul Proprietatea a raportat si situatia activelor si datoriilor pentru luna ianuarie, valoarea unitara a activului net unitar (VUAN) fiind de 1,1352 lei/actiune, in crestere cu 2% fata de finalul anului trecut. Valoarea totala a activelor nete ale FP se ridica la 15,64 mld. lei (3,68 mld. euro). Datele prezentate au aratat totodata ca Fondul a inregistrat un profit de un milion de lei in ianuarie.

Sursa: Fondul Proprietatea

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat ieri pentru prima data sub 0,602 lei/actiune, pretul la care au deschis prima sedinta de tranzac­tio­nare la Bursa, in 25 ianuarie. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,6 lei/acti­u­ne, in scadere cu 1,4% fata de ziua precedenta, aceasta fiind totodata a cincea sedinta consecutiva de scadere pentru FP. Valoarea de piata a Fondului a coborat pana la 1,945 mld. euro, fiind cu 155 mil. euro sub nivelul atins la sfarsitul primei zile de tranzac­tio­nare la Bursa.

Cu ocazia prezentarii rezultatelor pe 2010, administratorul Fondului a facut si o serie de precizari legate de programul de rascumparare care va permite FP sa achizitioneze din piata propriile actiuni.

“Procedurile de rascumparare trebuie sa fie conform reglementarilor UE. Astfel, Fondul nu poate achizitiona intr-o singura zi mai mult de 25% din volumul mediu zilnic de actiuni, iar volumul mediu zilnic trebuie calculat pe baza volumului mediu zilnic de actiuni tranzactionate in intervalul de 20 de zile lucratoare anterioare datei de achizitionare, ceea ce inseamna ca efectiv Fondul va putea rascumpara actiunile numai dupa primele 20 de zile de tranzactionare (din 22 februarie 2011)”, au mentionat reprezentantii Templeton.

Programul de rascumparare se va derula  pana la data de 1 martie 2012 si va permite cumpararea a unui procent de pana la 10% din actiunile aflate in circulatie numai la un pret pe actiune cuprins intre 0,2 şi 1,5 lei. Anuntul privind orice rascumparare va fi facut public pana la sfârşitul celei de-a saptea sedinte de tranzactionare de la data executarii fiecarei tranzactii. Nu exista nicio cerinta cu privire la notificari suplimentare inainte ca programul de rascumparare sa inceapa.

catalin.ciocan@economictimes.ro

3 Comentarii

 1. Gogu spune:

  Fondul Proprietatea nu ese destinat sa despagubeasca oamenii indreptatiti ci o adunatura de mafioti cu gulere albe la fel ca si aia din Guvernul Romaniei

 2. Ungureanu Dana Maria Florica spune:

  Doresc informare asupra actiunilor detinute de parintii mei MOISA VASILE si MOISA SAVETAcare desi primesc prin posta informari adresate”EXCLUSIV ACTONARILOR EXISTENTI ” ,informari trimise de S.C. FONDUL PROPRIETATEA, sub sigla “FRANKLIN TAMPLETON INVESTIMENT”, totusi nu au fost informati nici pina la aceasta data ,in scris, asupra numarului de actiuni pe care le detin .Cred
  ca este dreptul lor , si este obligatoriu sa fie informati. Cu stima Dana Maria Florica Ungureanu

 3. Iancu Alexandra spune:

  Vreau sa stiu cand se dau dividendele pentru anul 2012?
  La ce banca ne adresam?
  Care este valoarea unei actiuni?

Lasati un comentariu