Sambata, 18 ianuarie 2014

Fondul Proprietatea incepe sa faca diferenta si in performantele fondurilor mutuale

Sursa: Financiarul

Cel mai performant fond mutual in luna octombrie a fost Car­patica Stock, un fond diver­sificat, care a reusit sa inregistreze un randament de  6,3%, in principal datorita tranzactiilor realizate cu actiunile Fondul Proprietatea (FP). Randamentul fondului de la inceputul anului a ajuns astfel la aproape 16%, foarte aproape de performerul industriei, Omninvest, cu un castig de aproximativ 20% in acest an.

Fondul Proprietatea incepe sa conteze tot mai mult in performantele fondurilor mutuale, in conditiile in care Carpatica Stock, dar si Carpatica Global, celalalt fond administrat de Carpatica Asset Management, societate detinuta de Banca Carpatica, isi imbunatatesc pe final de an randamentele, ca urmare a tranzactiilor derulate cu titlurile FP.

„Performanta buna din luna octom­brie a fondului Carpatica Stock s-a datorat in principal tranzactiilor reali­zate cu actiunile Fondului Proprietatea. Noi am cumparat actiuni Fondul Pro­prie­tatea inca din luna septembrie-oc­tom­brie a anului trecut, iar fata de costul de achizitie preturile de acum sunt mult mai ridicate”, a declarat Florentina Neam­tu, directorul general al Carpatica Asset Management.

Administratorii de la Carpatica au fost singurii din piata care au mizat mai puternic pe Fondul Proprietatea inca de anul trecut. Actiunile detinute la  FP re­prezinta 10% din activul net al Carpatica Stock si 3% din cel al Carpatica Global, potrivit datelor prezentate de adminis­tratorii acestor fonduri.

Fondul Carpatica Global a avut in octombrie un randament de 1,65%, dar Florentina Neamtu spune ca in cazul acestuia tranzactiile cu actiuni FP se fac luna aceasta si, prin urmare, perfor­manta fondului se va imbunatati mult in noiembrie.

„Noi facem aceste tranzactii cu actiu­nile Fondului Proprietatea, ca sa nu fie o fluctuatie prea mare in momentul listarii acestuia”, a mentionat Neamtu. Listarea FP este asteptata sa aiba loc la inceputul lui 2011.

Potrivit Florentinei Neamtu, Car­patica  va lansa si un fond monetar, cel mai probabil la inceputul anului viitor.

Fondurile monetare au fost „vede­tele” pietei fondurilor mutuale in ultimii ani, in ceea ce priveste numarul de investitori atrasi si cresterea de active. Cele mai mari fonduri mutuale in aceste momente, sunt, de altfel, doua fonduri monetare, BCR Monetar si Raiffeisen Monetar, care au ajuns impreuna la active de 2,5 miliarde de lei, pe fondul aversiunii fata de risc a investitorilor locali si a retelelor puternice de distri­butie ale celor doua banci.

O performanta buna in octombrie a avut si Zepter Obligatiuni, un fond diver­sificat administrat de Zepter, acest fond avand luna trecuta un randament de 5,4%. Carpatica Stock si Zepter Obliga­tiuni au reusit sa depaseasca si perfor­manta tuturor fondurilor de actiuni. Din­tre acestea, cea mai mare crestere a inregistrat-o KD Maximus, un fond ad­ministrat de slovenii de la KD Invest­ments, cu un plus de 3,1% in octombrie. De la inceputul anului, acest fond are un randament de 11,6%.

Fondul de actiuni Omninvest, admi­nistrat de SIRA, care se afla pe primul loc in acest an in topul randamentelor, a pierdut insa in octombrie 2,5%. Omnin­vest pastreaza totusi un avans destul de important fata de principalii urmaritori. Actiunile principale listate la Bursa au avut in octombrie variatii modeste, indicele BET pierzand 1%, in timp ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor, a castigat 1%.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu