Vineri, 11 aprilie 2014

Fondul Proprietatea, mai aproape ca oricand de listarea la BVB

La jumatatea lunii iulie a fost promulgata legea 142/2010 care aduce o serie de modificari importante ale legislatiei care reglementeaza activitatea Fondului Proprietatea (FP). Sunt schimbari majore care aduc vesti foarte bune pentru detinatorii de actiuni FP.

In primul rand este solutionata problema capitalului social al FP. Odata cu diminuarea participatiei statului se lasa cale libera spre convocarea AGA pentru distribuirea de dividende aferente profiturilor obtinute in anii 2008 si 2009. Fiind vorba de profituri semnificative, dividendul brut estimat s-ar putea situa in jurul valorii de 0,08 ron pe actiune, valoare care sporeste pe termen scurt atractivitatea titlurilor FP.

In al doilea rand odata cu eliminarea interventiei guvernamentale asupra deciziilor AGA se permite urgentarea intrarii in drepturi a administratorului ales. Preluarea administrarii de catre Franklin Templeton este in sine o garantie a accelerarii procesului de listare si mai ales a cresterii calitatii actului de administrare. Cu siguranta odata instalat la conducerea Fondului, Franklin Templeton va imprima un nou mod de functionare si o mai intensa activitate in vederea atingerii obiectivelor asumate prin contractul de administrare.

In al treilea rand s-a simplificat semnificativ procedura de listare a Fondului. In prezent nu mai este necesara initierea unei oferte publice initiale, listarea putandu-se face pe baza actiunilor emise in prezent si aflate in circulatie. Prin aceasta simplificare se elimina mai multe etape costisitoare de timp din procedura de admitere pe piata bursiera. Odata cu inregistrarea Fondului Proprietatea la CNVM mai ramane doar de depus o cerere de admitere la cota BVB.

Ca atare in acest moment au fost inlaturate piedicile importante care tintuia Fondul Proprietatea in postura de societate nelistata. In prezent nu mai putem vorbi de obstacole majore, ci de cateva etape care mai trebuie parcurse. Listarea Fondului Proprietatea tinde sa devina certitudine, singura necunoscuta reala fiind momentul listarii. Conform ultimelor declaratii finalul anului curent sau prima luna din 2011 ar putea gasi Fondul Proprietatea in postura de societate tranzactionata la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Sunt stiri bune pentru actionari – cei care ar trebui sa fie principalii beneficiari ai acestor schimbari legislative. Pentru pregatirea momentului in care Fondul va fi listat pe piata bursiera devine interesanta, pentru actuali detinatori de actiuni FP, demararea unei familiarizari cu mecanismele bursiere si cu modul in care evolueaza emitenti listati la cota BVB. Pentru a putea lua decizii de investitie referitoare la actiunile FP este mai mult decat recomandabil cunoasterea specificului pietei locale, a elementelor care influenteaza pretul de tranzactionare si nu in ultimul rand a detaliilor tehnice privind modul in care fiecare actionar va putea tranzactiona la BVB.

Comentariu de Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction

Lasati un comentariu