Miercuri, 05 februarie 2014

Fondurile au luat in doua luni aproape 3% din Fondul Proprietatea

Participatia persoanelor juridice in actionariatul Fondului Proprietatea (FP) a crescut in ultimele doua luni de la 13,4%, la 16,13%, potrivit datelor publicate azi de FP, in timp ce pachetul controlat de stat s-a redus la 44,72%.

La AGA de la inceputul acestei luni, Ministerul Finantelor mai controla 49,01% din Fond.

Spre deosebire de ultimele raportari, Fondul Proprietatea nu a mai oferit de aceasta data detalii separate cu privire la numarul de actionari persoane fizice si juridice, si nici cati actionari detin peste 1% din Fond.

La 22 septembrie 2010, Fondul Proprietatea avea 4.437 de actionari, cu 371 mai multi fata de sfarsitul lunii iulie.

Unul dintre cumparatorii de actiuni FP din ultima perioada a fost SIF Moldova, la sfarsitul lunii august aceasta ajungand sa  controleze aproape 90 de milioane de actiuni FP. La finele saptamanii trecute, SIF Moldova a anuntat ca a mai cumparat actiuni FP in valoare de circa 2,5 milioane de euro, fara a face insa publice numarul de actiuni cumparate sau pretul de achizitie.

Persoanele fizice controleaza in prezent 39,15% din capitalul social al Fondului Proprietatea, cu 5,41 puncte procentuale mai mult fata de detinerile de la sfarsitul lunii iulie.

Printre cei mai mari actionari ai Fondului se numara mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit, firma de brokeraj Wood&Co. din Cehia (circa 2,7%), si fondul american Cartesian (2,8%).

ramona.asiminei@economictimes.ro

Foto: Francesco Marino/FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu