Sambata, 21 decembrie 2013

Fondurile de pensii private detin 4% din SIF-uri si 3% din Banca Transilvania

Sursa: CSSPP

Fondurile de pensii private aveau, la finele lunii februarie actiuni in valoare de 114 milioane de lei la patru dintre cele cinci SIF-uri, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii controlau in total cate 4% la patru dintre cele cinci SIF-uri, cel mai mare pahchet, de 4,8%, fiind detinut la SIF Moldova, in timp ce la SIF Oltenia fondurile controlau in total 4,2%, valorea detinerilor la SIF5 ajungand la 35,56 milioane de lei

In top 10 al celor mai importante detineri ale fondurlor de pensii intra si Petrom (74,5 milioane de lei), Banca Transilvania, unde controleaza 3,25% din capital, BRD (0,6 milioane de lei), Fondul Proprietatea (56 mil. lei), Transgaz (40,7 mil. lei) si Transelectrica (36,7 mil. lei).

Potrivit datelor CSSPP, de la inceputul anului, fondurile de pensii si-au crescut expunrea pe 19 emitenti locali sip e 34 de emitenti din afara Romaniei si si-au redus expunerea pe opt companii romanesti in timp ce de pe pietele europene si-au redus expunerea pe trei companii.

“Pe masura ce sumele alocate investitiilor in actiuni cresc, pentru a diversifica si pentru a reduce riscul de lichiditate asociat portofoliilor de actiuni, fondurile de pensii private se vor orienta intr-o mai mare masura catre actiunile emitentilor listati la bursele europene, in conditiile in care piata de capital locala nu poate asigura un numar mai mare de emitenti cu o lichiditate adecvata”,  a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

El a facut si o serie de propuneri pentru dezvoltarea bursei de la Bucuresti, si anume cresterea numarului de emitenti atat din randul companiilor de stat cat si din randul companiilor private, realizarea unor emisiuni de obligatiuni de stat tip benchmark pe termen lung cu dobandă ajustată la inflatie si emisiuni de obligatiuni si titluri de stat catre populatie.

Totodata, el sustine aplicarea unui impozit diferentiat pe tranzactiile cu titluri de valoare detinute pe termen scurt si pe termen lung; stabilirea unor grile de impozitare in trepte in functie de durata detinerii investitiilor si retinerea la sursa a impozitului pe profit si regularizare la sfarsit de an, daca se aplica impozit diferentiat.

Totodata, seful CSSPP a mentionat ca este necesara promovarea consolidarii bursei prin fuziunea BVB cu cea de la Sibiu si preluarea de catre o bursa cu traditie din tarile dezvoltate.

Pe termen lung CSSPP propune “crearea unor fonduri de investitii administrate privat de tipul Fondului Proprietatea cu tematica sectoriala (ex: Fond de Infrastructura, Fond de Energie etc.) in care sa investeasca fondurile de pensii.

CSSPP mai sustine totodata si realizarea unei campanii de educatie financiara destinata publicului, antreprenorilor si managerilor de companii private, precum si introducerea in programa scolara a unei discipline care să educe tinerii cu privire la rolul, activitatea si importanta bursei in economie”.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu