Miercuri, 26 februarie 2014

Fondurile de pensii private tin 11,8% din activele de 1,3 miliarde de euro in actiuni de la BVB

Sursa: CSSPP

Investitiile fondurile de pensii private in actiuni listate la Bursa de la Bucuresti (BVB) au crescut in primul trimestru al anului, ajungand sa reprezinte 11,82% din activele totale fata de 9,29% la sfarsitul anului trecut, se arata intr-o analiza realizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

“Aceasta crestere a ponderii a actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti se explica atat prin  achizitii noi de actiuni (in ianuarie 2011 s-a lansat Fondul Proprietatea), dar si prin cresterea valorii de  piata a actiunilor detinute, pe fondul revenirii increderii in actiunile locale la inceputul anului 2011”, a precizat Liviu Ionescu, analist financiar in cadrul CSSPP.

Si ponderea actiunilor cotate la bursele de valori din statele membre UE a crescut, dar  usor la 3,26% de la 3,14%.

Per ansamblu, valoarea activelor investite in actiuni la sfarsitul lunii martie este de 792 milioane de lei, in crestere cu 37,52% fata de trimestrul 4/2010  si reprezinta  15,08% din totalul activelor inregistrate in sistem.

Listarea FP a impulsionat lichiditatea Bursei, aceste actiuni aflandu-se in mod constant in primul trimestru la varful topului celor mai tranzactionate titluri.  Cu toate acestea, analiza CSSPP evidentiaza faptul ca banii care au iesit de pe FP nu au migrat catre alte actiuni de la Bursa, asa cum sperau brokerii.

“Din prima zi de tranzactionare  si pana la data de  28.02.2011, actiunile FP au avut o lichiditate de 1,024 miliarde lei, adica exact diferenta fata de  trimestrul anterior, ceea ce inseamna ca estimarile analistilor potrivit carora banii obtinuti de investitori  din vanzarea actiunilor FP se vor intoarce in piata nu s-au adeverit, iar cei care au vandut au preferat sa  ramana in expectative”, a subliniat Liviu Ionescu.

Bursa de la Bucuresti a avut in primul trimestru cea mai buna evolutie, comparative cu rivalele din regiune, Budapesta, Varsovia si Praga. Indicele BET al pietei locale a crescut cu 12,5% fata de aprecieri de 6,04% (Budapesta), 1,85% (Praga) si Varsovia (1,25%).

Lasati un comentariu