Duminica, 23 februarie 2014

Fondurile de pensii si-au dublat expunerea pe actiuni in primele noua luni ale anului

Sursa: CSSPP

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau la sfarsitul trimestrului al treilea aproape 450 milioane de lei plasati in actiuni, valoare de doua ori mai mare fata de finele anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

De altfel, plasamentele in actiuni si depozitele bancare au avut cele mai mari rate de crestere fata de finele anului trecut, depozitele bancare inregistrand chiar o crestere de 210%. Expunerea pe actiuni a fondurilor de pensii a ajuns la finele lunii septembrie la 11,5% din totalul activelor, in crestere fata de finele anului trecut.

Totusi, cea mai mare expunere a fondurilor de pensii este pe titlurile de stat, unde au plasamente in valoare de 2,5 miliarde de lei, adica 64,3% din totalul activelor, potrivit datelor CSSPP.

Cea mai mare parte a banilor investiti in actiuni au intrat in piata romaneasca, in conditiile in care in septembrie, 85,3% din totalul activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 14,7% erau investitii externe.

Conform datelor CSSPP, in septembrie 2010, 5,11 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, o crestere cu 4% fata de decembrie 2009. Valoarea activelor nete inregistrata de cele noua fondurile de pensii administrate privat a fost de 3,88 miliarde de lei, (911 de milioane de euro), o creştere cu 62,9% in primele noua luni ale anului.

In ceea ce priveste fondurile din Pilonul III, la sfarsitul lunii septembrie, cele 13 fonduri aveau active nete in valoare de 297,6 milioane de lei.

Expunerea acestora pe actiuni era la finele lunii septembrie de 13,9% din active, respectiv  41,4 milioane de lei, in crestere cu 61% fata de finele anului trecut.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu