Sambata, 04 ianuarie 2014

Fondurile imobiliare vin la BVB

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat azi ca a inceput demersurile pentru a aduce la tranzactionare pe piata reglementata fondurile imobiliare (REIT- Real Estate Investment Trusts).

“BVB urmareste in mod continuu sa isi diversifice categoriile de emitenti existente, iar oportunitatea aparitiei acestora in spectrul pietei bursiere este efectul activitatii desfasurate de mai multe fonduri de investitii in Romania care investesc si in proprietati imobiliare sau exclusiv in proprietati imobiliare“, au declarat reprezentantii BVB.

REIT-urile au aparut in Statele Unite in a doua jumatate a secolului XX. Ele denumesc generic atat companiile care investesc in proprietati imobiliare, cat si instrumentul financiar in sine.

In general, sunt identificate 3 tipuri de REIT-uri, categorii definite dupa modul in care companiile REIT-uri obtin veniturile. Astfel, se considera ca exista:

  • Equity REITs. Aceste companii investesc in proprietati imobiliare (si/sau le detin) si in consecinta principalul venit este obtinut din chirii (renting / leasing properties).  Equity REIT reprezinta forma cea mai comuna de existenta a REIT-urilor, prezinta caracteristici asemanatoare cu actiunile ca si instrumente financiare si sunt usor abordate de investitori.
  • Mortage REITs. Aceste companii se ocupa de investitii si detinerea de ipoteci (property mortgage). Ele dau imprumuturi imobiliare sau achizitioneaza ipoteci existente sau investesc in MSB (mortgage-backed securities). Veniturile lor provin in principal din dobanda pe care o primesc pentru acordarea de aceste imprumuturi ipotecare.
  • Hybrid REITs. Companiile hybrid REITs combina strategia de investitii a equity REITs si mortgage REITs, si investesc in proprietati imobiliare dar se ocupa si de finantarea imprumuturilor ipotecare.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu