Marti, 11 februarie 2014

Fondurile mutuale au atras 16.500 de investitori in martie

Fondurile deschise de investitii au atras in luna martie aproape 16.500 de investitori, numarul total al acestora ajungand la 180.509, cu aproape 10% mai multi fata de finele anului trecut, potrivit datelor raportate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cei mai multi investitori si-au indreptat atentia tot spre fondurile monetare, acestea atragand in martie 3.700 de persoane.

Pe locul al doilea din punct de vedere al numarului de investitori atrasi se plaseaza fondurile de actiuni, care au si cele mai mari randamente, insa si un grad de risc mai ridicat.

Luand in calcul si fondurile inchise, numarul total al investitorilor ajungea la finele lunii martie la peste 270.000, din care 66,3% sunt in fondurile deschise.

Valoarea totala a activelor fondurilor mutuale a atins la finele lunii martie un nou maxim istoric de 1,04 miliarde de euro, in crestere cu 28%.

Mai mult de jumatate din totalul activelor sunt detinute de cele opt fonduri monetare, care au avut in primul trimestru al anului subscrieri nete de 581 milioane de lei. In total, fondurile deschise de investitii au atras in primul trimestru subscrieri nete de 795 milioane de lei, adica aproape 200 milioane de euro.

Cea mai mare societatea de administrare a investitiilor era la finele lunii martie Erste Asset Management, cu active in administrare in valoare de 1,9 miliarde de lei, si o cota de piata de 42,4%. Aceasta este urmata de Raiffeisen Asset Management cu o cota de piata de 32,27%.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu