Luni, 31 martie 2014

Fondurile mutuale au atras peste 370 mil. de euro in primele noua luni

Fondurile mutuale au avut sub­scri­eri nete de peste 370 de milioane de eu­ro in primele noua luni ale anului, ceea ce a urcat valoarea activelor nete aflate sub administrare la 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), un nou maxim istoric, potri­vit date­lor Asociatiei Admi­nistra­torilor de Fonduri (AAF).

Investitorii au adus in tri­mestrul al treilea 383,5 mi­lioane de lei, similar sub­scrierilor din trimestrul al doilea al anului. Banii s-au indreptat in special spre fondurile monetare si spre cele din categoria „alte fonduri”, care include in principal fonduri deno­mi­nate in euro. Fiecare dintre aceste ca­tegorii a avut subscrieri nete de 173 de milioane de lei si au fost urmate de fondurile de obligatiuni, cu subscrieri nete de 36,3 milioane de lei si la mare distanta de cele de actiuni, cu 9 mili­oane de lei.

Cele mai mari fonduri mu­tuale, la finele lunii septembrie, erau BCR Mo­netar si Raiffeisen Mo­netar, administrate de Erste Asset Ma­nage­ment si, respectiv, de rivalii de la Rai­ffeisen, cu active nete cu­mulate de aproximativ 2,5 mi­liarde de lei, aproape juma­tate din activele totale ale industriei. Fondul Raif­fei­sen Monetar a reusit, in pre­miera, in septembrie sa depaseasca pragul de un mi­liard de lei la nivelul activelor nete.

Cumulat, activele nete ale fon­du­rilor de investitii, inclusiv cele ale fon­durilor inchise, au atins  5,35 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro) la sfarsitul lunii septembrie. Numarul total al in­vestitorilor a depasit in septembrie pragul de 300.000, dintre acestia peste 100.000 fiind investitorii in fonduri monetare.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu