Vineri, 11 aprilie 2014

Fondurile Raiffeisen au crescut detinerile de actiuni cu risc mai ridicat si au redus pozitiile in actiunile companiilor cu caracter defensiv

Sursa: RAM

Fondurile mutuale administrate de Raiffeisen Asset Management (RAM), al doilea jucator de pe piata locala a administrarii de investitii, si-au crescut in martie detinerile de actiuni cu risc mai ridicat, concomitent cu reducerea pozitiilor in actiunile companiilor cu caracter defensiv.

Este vorba bineinteles de fondurile mutuale care investesc o parte din plasamente in actiuni: Romania Actiuni, Prosper, Benefit, Confort si Confort Seria 2.

Dintre acestea, cea mai buna performanta de la inceputul anului, o avea la sfarsitul primului trimestru, fondul de actiuni Raiffeisen Romania Actiuni, cu un randament de peste 10%.

Cele mai importante cinci detineri din portofoliul fondului erau Petrom (SNP), cu o pondere de 9,33%, SIF Oltenia (SIF5), cu 8,89%, SIF Moldova (SIF2), cu 8,55%, Banca Transilvania (TLV), cu 6,47% si Azomures (AZO), cu o pondere de 5,19%.

Sursa: RAM

Celelalt fond de actiuni administrat de RAM, Raiffeisen Prosper, avea ca principala detinere tot actiunile Petrom (cu o pondere de 8,44%), urmate de BRD (6,6%), Banca Transilvania (5,45%), Fondul Proprietatea (5,06%) si Erste Bank (5,01%). In primele trei luni ale anului, performanta fondului a fost foarte modesta, respectiv un randament de doar 0,2%.

Raiffeisen Benefit este un fond diversificat, astfel ca principalele detineri sunt in obligatiuni, dar administratorii fondului mentioneaza ca la nivel de alocare a activelor intre piata locala si pietele globale au crescut la maxim expunerea pe piata locala de actiuni pe seama reducerii expunerii pe pietele emergente globale si a expunerii pe instrumente cu venit fix, tinand cont de sentimentul pozitiv al investitorilor pe piata locala si de perspectivele economiei romanesti pentru anul 2011. La fel, in cazul fondurilor Raiffeisen Confort, principalele detineri erau in obligatiuni.

Administratorii de la Raiffeisen subliniaza ca, in martie, pietele de actiuni la nivel global au fost marcate de doua evenimente majore, razboiul civil din Libia, cu impact pe pretul petrolului, si evenimentele cauzate de cutremurul din Japonia. Cu toate acestea, desi pe termen scurt au fost scaderi importante, la nivelul lunii martie indicele global MSCI World a scazut doar cu 1,24%, datorita indicatorilor macroeconomici pozitivi. Pietele financiare din tarile emergente au fost in continuare afectate de ingrijorarile legate de inflatie, alimentate acum si de cresterea pretului petrolului.

In ceea ce priveste piata locala, aceasta a fost influentata in martie in special de anuntarea dividendelor pentru anul 2010 si de cererile unor grupuri de actionari pentru suplimentarea acestor dividende la unele SIF-uri. Daca in anii trecuti aceste cereri au fost indreptate doar catre doua dintre SIF-uri, anul acesta patru dintre cele cinci SIF-uri au primit astfel de solicitari.

Luna trecuta, indicele BET a crescut cu 1,1%, iar BET-FI cu 13%, in timp ce indicele MSCI Emerging Markets a scazut cu 1.69% in euro.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu