Vineri, 11 aprilie 2014

Fondurile Raiffeisen au redus in aprilie expunerea pe piata locala de actiuni

Sursa: RAM

Fondurile mutuale administrate de Raiffeisen Asset Management (RAM) au redus luna trecuta expunerea pe piata locala de actiuni, pastrand in acelasi timp expunerea pe pietele emergente globale la un nivel redus, in asteptarea mai multor indicii privind evolutia viitoare atat a economiei cat si a burselor.

“La  nivel de selectie a actiunilor am pastrat aceeasi alocare mai mare pe actiunile cu risc mai ridicat fata de actiunile companiilor cu caracter defensiv, mizand  in continuare pe o evolutie pozitiva a economiei romanesti si a pietei bursiere locale”, au precizat reprezentantii RAM.

Raiffeisen are pe piata romaneasca cinci fonduri mutuale care investesc o parte din plasamente in actiuni, Romania Actiuni, Prosper, Benefit, Confort si Confort Seria 2. Primele doua sunt fonduri de actiuni, Benefit este un fond diversificat, in timp ce Confort si Confort Seria 2 sunt inregistrate in categoria “alte fonduri”.

Principalele plasamente ale fondului Raiffeisen Romania Actiuni erau, la sfarsitul lunii aprilie, actiunile Petrom (cu o pondere de peste 7% in active), BRD, Banca Transilvania, SIF Moldova si Azomures. Fondul a avut pe primele patru luni ale anului un randament de circa 9%,  sub performanta indicilor bursieri BET si BET-FI, care in aceeasi perioada, au avut cresteri de 12,4% si, respectiv, 16,3%.

Celalalt fond de actiuni, Raiffeisen Prosper, a adus o pierdere de 2% de la inceputul anului,  in conditiile in care, investeste doar jumatate din portofoliu in actiuni si fonduri de actiuni, restul fiind plasat in investitii internationale si in plasamente monetare. Raiffeisen Romania Actiuni a investit peste 90% din activ in actiuni de pe piata interna.

La sfarsitul lunii aprilie, principalele investitii in actiuni ale Raiffeisen Prosper erau in titlurile Petrom (o pondere de 6,35% in active), BRD, Erste Bank, Banca Transilvania si Fondul Proprietatea.

Sursa: RAM

Oficialii RAM mentioneaza ca in aprilie piata locala fost influentata in special de discutiile in jurul Adunarilor Generale ale Actionarilor. Ca urmare a acestora, si lichiditatea a fost mai  scazuta decat de obicei. Luna trecuta, indicele BET a pierdut 0,12%, iar BET-FI a scazut cu aproape 5%.

“Aceste  scaderi nu sunt inca un motiv de ingrijorare, avand in vedere evolutia buna de la inceputul anului, dar ridica semne de intrebare privind evolutia pietei  locale in contextul unei posibile corectii pe pietele globale. O astfel de corectie este vazuta de tot mai multi analisti ca fiind un potential rezultat al scaderii  lichiditatii la terminarea programului de achizitii de active de catre FED”, au precizat reprezentantii Raiffeisen Asset Management.

La nivel global, pietele de actiuni au avut in aprilie o evolutie mixta, dar tendinta predominanta a fost de scadere.

“O exceptie notabila a fost Europa de  Vest, al carei indice (MSCi Europe) a crescut cu aprope 3%. Unul din factorii majori de influenta in acesta luna au fost rezultatele financiare pentru primul  trimestru din 2011, care au inceput sa fie raportate in SUA si Europa de Vest. In general acestea au depasit asteptarile, ceea ce a sustinut evolutia pietelor  de actiuni chiar si in contextul unor indicatori macroeconomici mai putin pozitivi”, au mentionat oficialii RAM.  Acestia au evidentiat faptul ca  indicele MSCI Emerging Markets a scazut doar cu 1.6% (in euro),  desi la nivel macroeconomic se observa o incetinire a cresterii economice, situatia tensionata din Libia si Orientul Mijlociu nu s-a ameliorat iar agentia de  rating Standard & Poors si-a exprimat ingrijorarea cu privire la stabilitatea financiara a SUA pe termen lung.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu