Miercuri, 01 ianuarie 2014

Fondurile straine au sfatuit SIF-urile la Londra sa vanda doar partial pachetul de la BCR daca nu se face listarea

Ieri a avut loc prima runda de intalniri din cadrul evenimentului “Romanian Day” organizat in capitala Marii Britanii

Companiile romanesti prezente la Londra, cu ocazia evenimentului “Romanian Day” organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si grupul Franklin Templeton, s-au bucurat de un mare interes din partea investitorilor straini. La intalniri au participat reprezentantii unora dintre cei mai mari administratori de investitii din lume si grupuri financiare, precum Blackrock, Firebird, Charlemagne si Deutsche Bank.

Principalele intrebari ale fondurilor de investitii straine pentru SIF-uri au vizat strategia de restructurare a portofoliului acestora si modul in care acestea vor actiona in ceea ce priveste detinerea de la BCR, indicatorii de performanta stabiliti si masurile pe care le iau pentru a asigura o predictibilitate a veniturilor si dividendelor pe care le vor distribui actionarilor, potrivit oficialilor SIF Moldova, prezenti ieri la Londra.

“Dincolo de prezentarile Bursei, ale celor de la Templeton, este un interes foarte mare din partea investitorilor straini, cel putin in ceea ce ne priveste pe noi.  In fiecare zi avem intalniri cu investitori din piata. Este un semnal foarte bun, iar acest eveniment se dovedeste a fi o actiune foarte interesanta si extrem de utila”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

Cine au fost investitorii cu care s-a discutat

Conducerea SIF2 a avut ieri intalniri din ora in ora cu oficialii Blackrock, Firebird, SG Alpha ,Griffin, Erste Bank si KD Group, dar si cu reprezentantii Deutsche Bank, care nu se aflasera initial pe lista de intalniri. Azi, va urma o noua serie de intalniri, de aceasta data cu cei de la Charlemagne, Armajaro, Lloyd George si BRD London.

“Toti dintre cei cu care am discutat pana acum sunt interesati de strategia pentru restructurarea portofoliului, de stabiliarea unor indicatori de performanta. Sunt foarte interesati de politica de predictibilitate privind veniturile, dividendele si au apreciat foarte mult ca noi am propus actionarilor aprobarea unei politici de dividend predictibile”, spune Ceocea.

SIF Moldova a fost singura dintre cele cinci societati de investitii financiare care s-a angajat sa ofere actionarilor, in absenta unor circumstante extraordinare de piata, un randament al dividendului de minim 5%, daca pretul actiunilor este sub 2 lei/actiune si de cel putin 3% daca pretul este peste acest nivel.

Sursa: Fin.ro

Seful SIF2 spune totodata ca investitorii straini au apreciat in ceea ce priveste indicatorii de performanta ca societatea se raporteaza la evolutia indicelui BET-FI, actiunile acestei societati reusind sa aiba o evolutie mai buna comparativ cu acest indice.

“Investitorii cu care am discutat au manifestat un interes foarte ridicat si asupra modificarilor pe care vrem sa le facem actului constitutiv. Bineinteles, si pragul de detinere a fost un subiect de discutie si au apreciat pozitiv ca suntem unul dintre SIF-urile care vor sa sprijine acest demers, de eliminare a restrictiilor”, a mentionat Costel Ceocea.

Modificarile actului constitutiv

SIF Moldova a propus actionarilor modificarea actului constitutiv astfel incat prevederile potrivit carora orice persoana poate detine singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat cel mult 1% din SIF sa fie inlocuite de forma “orice persoana poate dobandi sau detine, cu orice titluri, actiuni emise de societate, in conditiile legii”. Modificarea nu va aduce o schimbare asupra restrictiei decat atunci cand se va schimba legea care limiteaza in prezent detinerile la 1%.

Un alt subiect discutat cu investitorii straini a fost legat de pozitia SIF-ului privind detinerea de la BCR. SIF2 a fost prima dintre SIF-uri care a propus actionarilor valorificarea actiunilor, daca austriecii de la Erste nu vor dori sa listeze banca.

“Fondurile au spus ca prioritara este listarea, iar daca aceasta nu se va face, valorificarea ar trebui sa se faca doar partial, avand in vedere potentialul acestei participatii”, a precizat Ceocea.

Modificarile pe care SIF Moldova vrea sa le aduca actului constitutiv ar deschide drumul si spre listarea societatii pe o alta piata, iar bancile de investitii au vazut imediat o oportunitate aici si au prezentat avantajele si dezavantajele cotarii la Viena, Varsovia si Londra.

La evenimentul de la Londra au participat si reprezentantii altor companii, precum Petrom, Transelectrica, BRD, Banca Transilvania, SIF Muntenia si SIF Transilvania. Si Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a trimis un reprezentant, in persoana viceguvernatorului Cristian Popa. Totodata, Victor Cazana, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a prezentat planurile statului privind vanzarea pe Bursa a actiunilor companiilor de stat.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu