Vineri, 11 aprilie 2014

Fondurile straine si firmele romanesti au adus 4,8 milioane de euro pe Bursa in mai

Fondurile straine au adus luna trecuta pe Bursa de la Bucuresti (BVB) doua milioane de euro, aceasta fiind a doua luna consecutiv cand strainii sunt investitori neti la BVB. Totusi, sumele de bani aduse de straini au fost sub nivelul celor aduse de firmele locale, care au avut in luna mai investitii nete in actiuni romanesti in valoare de 2,84 milioane de euro.

In total, fondurile straine si firmele romanesti au adus pe Bursa 4,8 milioane de euro, potrivit datelor centralizate de BVB.

Vanzatorii lunii au fost investitorii personae fizice din Romania, care au retras din piata 2,94 milioane de euro, in timp ce persoanele fizice straine au retras din actiunile romanesti aproape un milion de euro.

Aceste date nu includ si tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP).

Potrivit datelor BVB, romanii au vandut luna trecuta actiuni prin intermediul a 6.478 de conturi si au cumparat prin intermediul a 4.135 de conturi. Numarul conturilor active la vanzare a fost in crestere fata de luna aprilie, cand romanii au vandut actiuni prin 5.970 de conturi, insa la cumparare au fost active un numar similar de conturi.

Luna mai a fost una caracterizata de scaderi, indicii pierzand 7,6% (BET), si 11,3% (BET-FI). Mai mult, peste 50 de companii au inchis luna in scadere.

In total, luna trecuta investitorii romani, (personae fizice si juridice) au retras din piata putin peste 100.000 de euro, in conditiile in care au cumparat actiuni in valoare de 67,26 milioane de euro si au vandut de 67,37 milioane de euro.

De partea cealalta, strainii (personae fizice si juridice) au fost investitori neti in mai, cu investitii nete in valoare de 1,06 milioane de lei. Valoarea totala a actiunilor cumparate de straini ajunge la 23,82 milioane de euro.

Pe segmentul conturilor aggregate, unde sunt inregistrate tranzactiile cu actiuni FP si Erste Bank, investitorii straini si romani au restras aproape un milion de euro, valoarea actiunilor vandute ajungand la 82 milioane de euro.

Lasati un comentariu