Luni, 06 ianuarie 2014

Fostii proprietari se pregatesc sa actioneze statul in judecata pentru recuperarea pierderilor de la Fondul Proprietatea

Fostii proprietari deposedati de regimul comunist, care au primit drept despagubire actiuni Fondul Proprietatea (FP) pregatesc o actiune in instanta impotriva Ministerului Finantelor pentru a recupera diferenta de 0,4 lei/actiune dintre pretul la care s-au tranzactionat actiunile dupa listarea la Bursa si valoarea nominala de 1 leu/actiune la care acestia au primit despagubirile.

Listarea FP a fost asteptata ani buni de fostii proprietari care sperau sa-si poata valorifica mai bine actiunile primite decat pe piata “gri”, dar evolutia actiunilor in primele luni dupa venirea la Bursa i-a dezamagit puternic, in conditiile in care pretul a ajuns sa coboare chiar si sub pragul de la 0,5 lei/actiune, la care se facusera ultimele tranzactii inainte de listare.

“Pregatim un proces colectiv impotriva statului roman pentru recuperarea diferentei de 0,4 lei/actiune. Peste 200 dintre membrii asociatiei noastre si-au eprimat interesul pentru a participa la acest proces si probabil vor porni actiunea in instanta la inceputul lunii iunie”, a declarat Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor de la Fondul Proprietatea (FP), organizatie care are drept membri aproimativ 1.000 de persoane. Fostii proprietari sunt in prezent grupati in mai multe Asociatii, dar AAFP s-a dovedit de-a lungul timpului cea mai vocala in relatiile cu statul roman, dar si cu administratorul Fondului, grupul Franklin Templeton.

Potrivit lui Murgu, procesul se adreseaza strict doar celor care au fost despagubiti de regimul comunist, nu si speculatorilor care au cumparat actiunile de pe piata “gri”.

“Au prioritate cei care au fost pagubiti si fusesera despagubiti cu sume mici de la inceput. Ne adresam celor care au fost vaduviti de casa familiara si au primit de la bun inceput sume reduse. Pentru cei care au primit sume foarte mari, o diferenta de 40% nu inseamna mare lucru, dar pentru cei care au primit despagubiri mici, acest procent conteaza”, spune Murgu.

Fostii proprietari au fost despagubiti de la infiintarea Fondului si pana la listare, pe 25 ianuarie, la valoarea nominala de 1 leu (de exemplu, pentru o despagubire in valoare de 100.000 de lei au primit 100.000 de actiuni FP). Dupa listare, procedura de despagubire a fost suspendata pana la inceputul lunii mai, de aceasta conversia titlurilor urmand sa se faca la la pretul mediu de tranzactionare din ultimele 60 de sedinte, nu la valoarea nominala de 1 leu. Reprezentantii fostilor proprietari, dar si unii avocati, au atras atentia in trecut ca astfel se creeaza o discriminare intre cei care au primit titlurile inainte de listare si cei care le primesc acum, in cazul acestora din urma diferenta de pret fiind compensata prin marirea numarului de actiuni pe care le primesc.

Fostii proprietari care au primit actiunile inainte de listarea FP reclama acum tocmai diferenta dintre valoarea nominala si pretul mediu de 0,6 lei la care s-au tranzactionat titlurile la Bursa.

Reluarea despagubirilor in aceasta luna a impins pretul chiar si sub pragul de 0,5 lei, fostii proprietarii temandu-se ca in aceste conditii cotatia ar putea cobori chiar sub 0,4 lei.

“Pragul de 0,5 lei a fost cel mai important din punctul meu de vedere pentru ca acesta a fost ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile inainte de listare. Spargerea acestui prag mie imi arata ca pretul ar putea sa mearga in jos si catre 0,4 lei. Iar daca ne uitam ca pe piata neagra s-au tranzactionat la 0,2-0,3 lei, dupa care sa urce la 0,6 lei si apoi sa coboare iar la 0,2 lei, eu nu vad nici un impediment ca pretul sa cada chiar sub 0,4 lei”, afirma Marius Murgu.

El adauga totusi ca pe un trend ascendant, nu se indoieste de faptul ca pretul actiunilor va reveni peste 0,6 lei, dar problema este pierderile pe care fostii proprietari le au in aceasta perioada.

Sursa: BVB

Actiunile Fondului Proprietatea au atins azi un nou minim de la listare, inchizand sedinta la 0,485 lei/actiune, in scadere cu 3% fata de sedinta precedenta. La acest nivel, capitalizarea bursiera a Fondului este de 1,6 miliarde de euro, cu 60% sub activele de 4 miliarde de euro pe care le administreaza FP.

Incepand din toamna anului trecut, FP este administrat de grupul Franklin Templeton, pe care reprezentantii fostilor proprietari l-a acuzat in ultimele luni ca nu a reusit sa sustina pretul actiunilor. In replica, oficialii FP au mentionat ca nu au promis niciodata ca vor duce valoarea FP la pragul de 1 leu/actiune. Templeton a dat drumul si la programul de rascumparare a actiunilor FP, pentru a stavili caderea pretului, dar impactul in piata nu a fost unul semnificativ.

Statul este in prezent cel mai important actionar al FP, cu o participatie de circa 36,7%, detinuta prin intermediul Ministerului Finantelor. Actionarii romani persoane fizice mai controleaza doar 25,2% din actiunile FP, fiind ajunsi din urma de fondurile de investitii straine, care au ajuns sa detina 23,3% din Fond.

Ministerul Finantelor are si o alta problema de rezolvat, din cauza scaderii pretului la Bursa, avand nevoie de cateva miliarde de euro pentru a suplimenta despagubirile catre fostii proprietari deposedati de regimul comunist.

Acest articol a fost publicat pe site-ul antena3.ro

12 Comentarii

 1. Stumfe spune:

  Inainte sa citesc acest articol ma cam durea capul. In timp ce il citeam, am ras cu atata pofta incat mi-a trecut durerea. Cred ca elucubratiile d-lui Murgu sunt un adevarat medicament. Ma poate ajuta cineva cu un sfat? La ce interval de timp se pot administra?
  P.S.: Faptul sa Antena 3 ii acorda atentie d-lui Murgu, nu ma mira, dar voi cei de la economictimes.ro cred ca ar trebui sa fiti mai selectivi, pt ca altfel deveniti un blog de can-can-uri bursiere…

 2. Legea 247, prevede o despagubire justa si echitabila (la valoare) pentru imobilul jefuit de catre stat. Solicitarea catre Murgu de a consulta pentru acest demers mai multe case de avocatura, a venit din partea noastra, a membrilor asociatiei. El doar a pus-o in practica in mod temeinic, imreuna cu mai multi juristi de seama. Inteleg ca esti un broker captiv in gandirea speculatiilor bursiere, care ai profitat din plin de traficul cu actiuni inaintea si dupa listarea FP, insa iti amintesc ca nu acesta a fost scopul principal al infiintarii fondului, ci despagubirea fostilor proprietari (citeste-i statutul). Tu ori te faci ca nu pricepi, ori chiar nu stii ca fostii proprietari au fost obligati de stat sa accepte actiunile FP ca instrument de despagubire, nu au avut de ales.Daca studiezi o carte de drept, apoi citesti
  ce scrie pe un titlu de despagubire emis de ANRP, poate te vei lumina in final ca Murgu e chiar rezonabil in pretentiile noastre, el cerand chiar o selectie foarte riguroasa a petentilor acceptati la aceasta actiune, strict pe criteriile si in temeiul legii, cat si pentru a incadra in limite sustenabile pretentiile. Zi mersi ca l-am ales pe el pentru acest demers, un lider echilibrat si sustinator constant al Fondului in randul fostilor proprietari si nu pe vreun contestatar inversunat, care n-ar ezita “la pachet” sa ceara guvernului sa va impoziteze cu 100% pentru specula facuta in toti acesti ani cu actiunile FP, in dauna noastra si a statului de drept. Daca tot se plang finantele ca-i visteria goala… acum ai inteles?

 3. darius spune:

  primul comentator e stefan terziu si nu ii convine faptul ca aafp cere diferenta de valoare de la mf pentru categoria primilor despagubiti si pagubiti inca o data cu valoarea de 1 ron/actiune de stat pentru ca el fiind broker ,bisnitar etc poate fii impozitat oricand de stat pentru ca statul sa recupereze ce va pierde in proces cu primii despagubiti si normal ca ii e frica de un asemenea fapt drept pentru care inceraca sa minimalizeze eforturile aafp si a actionarilor pagubiti de stat cu aceasta valoare de 1 ron /actiune in conditiile in care cei care sunt despagubiti acum primesc dublu actiunii fata de cei despagubiti pana la listarea fondului proprietatea….noroc ca exista cedo pe lumea asta ca altfel nu ar mai fii nici o speranta in aceasta tara condusa de fosti comunisti….

 4. Costin spune:

  Buna si instanta insa eu sustin ca trebuie facute mai degraba presiuni de toate felurile asupra guvernului. Un proces de acest gen dureaza cel putin un an, are riscuri, costuri.
  Cel mai bine ar fi vocalizarea maxima a acestei probleme in presa si saptaminal presiuni la guvern, mers peste ei, sapataminal.
  Sunt sigur ca ar avea mai mari sanse de reusita, s-ar putea sesiza si UE. Eu in locul d-lui Murgu as face si la UE o scrisoare. Mare efect ar avea!

 5. mundos spune:

  Bun comentariul dl Costin, asta este directia ..in rest multa filozofie

 6. AB spune:

  Unde ne putem inscrie in aceasta asociatie?

 7. mundos spune:

  ….au inceput primele procese individuale..posibil o comasare …

 8. darius spune:

  spune te rog mai mult despre aceste procese si despre comasarea lor ma intereseaza si pe mine pentru ca vreau sa cer si eu diferenta de valoarea pentru actiunile primite de la anrp….multumesc anticipat.

 9. mundos spune:

  Pentru darius…..pe site tmb.ro, tastati in casuta de cautare numele av.iulian lepa si se vor desfasura procesele incepute cu mfp.. in principiu sant cele cu “pretentii”.. comasarea se va produce cand va creste numarul de procese sa zicem de la10.in sus…pana acum mai toti iscodesc si se gandesc ce sa faca…noi cativa deja am pornit la razboiu..

 10. darius spune:

  pt mundos…multumesc pentru informatie,am fost si eu la domnul avocat iulian lepa si acum fac parte si eu dintre cei care am pornit razboiu cu fostii comunisti ,actualii neocomunisti care impart dreptatea in doua feluri diferite pentru fostii proprietarii deposedati abuziv de regimul comunist de parca suntem tot pe timpul comunistilor cand statul facea ce vroia cu cetatenii si bunurile lor dupa bunul plac……….

 11. Ilie Calugaru spune:

  “”"mundossâm Iun 11 la 6:42 pm

  Pentru darius…..pe site tmb.ro, tastati in casuta de cautare numele av.iulian lepa si se vor desfasura procesele incepute cu mfp.. in principiu sant cele cu “pretentii”.. comasarea se va produce cand va creste numarul de procese sa zicem de la10.in sus…pana acum mai toti iscodesc si se gandesc ce sa faca…noi cativa deja am pornit la razboiu..”"”
  Buna ziua.
  INTREBARE
  **Care sunt noile informatii cu privire la acesta ”Actiune in Prima Instanta” avand ca Obiectul Cauzei ”DISCRIMINARE”" initiata de AAFP, avocat Iulian Lepa , cu privire la:

  ”Puteti solicita diferenta de 0,4lei/actiune, asistati in acest demers de catre Asociatia Actionarilor de la Fondul Proprietatea, impreuna cu avocatii sai , ce vor face demersurile specifice in instanta pentru recuperarea acestei diferente!”
  Multumesc
  Ilie

 12. mundos spune:

  Caile de atac se produc pe trei directii, discriminare,creanta neonorata si asul din maneca.
  In momentul de fata actionam in solitar posibil sa se produca si o comasare, dar pana acum primul termen la tmb sa dat in trim. 1. 2012..Procesul ridica costuri de luat in seama.

Lasati un comentariu