Sambata, 04 ianuarie 2014

Franklin Templeton: Bursa din Romania este “extrem de sub-reprezentata” in economia tarii

Reprezentantii Franklin Templeton, compania care administreaza activele de patru miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, sunt de parere ca bursa din Romania este “extrem de sub-reprezentata” tinand cont de populatia si potentialul economic ale tarii, insa sunt si niste semnale pozitive, potrivit publicatiei Investments and Pensions Europe.

Recent, seful CSSPP – organizatia care supraveheaza sistemul de pensii – a criticat faptul ca investitorii institutionali au prea putine oportunitati de a investi in Romania. “Declaratia (celor de la CSSPP) a fost corecta intrucat o tara ca Romania, la nivelul prezent de dezvoltare ar trebui sa aiba o piata bursiera mult mai mare”, a declarat pentru Investments and Pensions Europe, Grzegorz Konieczny, vice-presedinte executiv Franklin Templeton Investment Management si managerul FP.

Totodata, David Smart, global head of sovereign funds in cadrul Franklin Templeton Investments, a adaugat ca nu e “niciun fel de indoiala”, relativ la populatia, PIB-ul, PIB-ul potential si resursele naturale ale tarii, bursa de valori e “extrem de sub-reprezentata” in economia Romaniei.

Totusi, Konieczny, a mentionat ca exista “mijloace pentru a redresa aceasta situatie” si ca este optimist in privinta viitorului.

“Noi promovam privatizarea companiilor de stat din portofoliul Fondului, intrucat stim ca succesul viitor al Fondului Proprietatea depinde foarte mult de bursa de valori”, a adaugat Konieczny.

El a mai zis totdata ca, daca ofertele prin care statul vrea sa isi vanda din participatiile de a Petrom, Transelectrica si Transgaz, precum si oferta de vanzare a rusilor de la Vimetco, vor fi de succes, acestea vor fi urmate de altele la care vor participa si mai multi investitori.

In opinia lui David Smart, Polonia si Cehia sunt exemple pozitive pentru procese de privatizare care au initiat un “ciclu favorabil” in economie.

Pe de alta parte, Konieczny a precizat ca Bursa de Valori Bucuresti a fost expusa la un numar de scandaluri in perioada ei timpurie (dupa 1989), ceea ce i-a descurajat pe multi – “insa acest lucru speram sa se schimbe”.

Lasati un comentariu