Vineri, 11 aprilie 2014

Franklin Templeton: Donatia Romgaz de 400 milioane de lei ar provoca pierderi statului de 1,2 miliarde de lei din scaderea valorii actiunilor

Donatia de 400 milioane de lei pe care statul incearca sa o “extraga” de la Romgaz pentru a-si finanta deficitul bugetar ar putea provoca o scadere a valorii titlurilor detinute de stat la Transelectrica, Transgaz si Romgaz de 1,2 miliarde de lei, potrivit estimarilor Franklin Templeton, pe baza consecintelor pe care le-au avut actiunile similare realizate de guvernele de pe alte piete.

Franklin Templeton, grupul financiar care administreaza Fondul Proprietatea, anuntat azi ca este foarte alarmat si continua sa se opuna puternic fata de intentia statului de a obliga Romgaz sa faca aceasta donatie.

“Suntem foarte alarmati sa vedem din nou aceasta propunere pe agenda Adunarii Generale din 22 noiembrie. Aceasta este o problema foarte serioasa, care ar putea afecta reputatia Romaniei la nivel global ca destinatie de investitii”, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management.

Potrivit lui Mobius, donatia creeaza un precedent foarte negativ, care va afecta perceptia investitorilor straini in ceea ce priveste siguranta de a face afaceri in Romania. Totodata, afecteaza negativ posibilitatea listarii Romgaz la Bursa din Bucurestii anul viitor.

Potrivit estimarilor Franklin Templeton, din pierderea de 1,2 miliarde de lei, 221,3 milioane de lei reprezinta pierderea de profit care ar rezulta in urma listarii pachetelor suplimentare de 15% din cele trei companii, Transelectrica, Transgaz si Romgaz, pe Bursa de la Bucuresti.

Aceasta pierdere poate fi evitata totusi, spun oficialii Franlin Templeton, daca donatia va fi “schimbata” intr-un dividend special, care sa fie platit actionarilor proportional cu participatiile detinute in cadrul Romgaz si care ar insemna un cost suplimentar pentru Romgaz de doar 70,6 milioane de lei.

“Credem cu tarie ca propunerea noastra alternativa – de a aproba plata unui dividend special din rezervele acumulate in anii anteriori catre toti actionarii – este o optiune mai rezonabila pentru conducerea Romgaz si pentru Ministerul Economiei. Credem totodata ca acest dividend special constituie cea mai buna cale pentru guvernul roman pentru a strange bani de la companiilor controlate de stat. Prin imbunatatirea guvernantei corporative, guvernul roman va putea sa creasca valoarea dividendelor si, prin urmare, va intari reputatiei Romaniei in ceea ce priveste acest subiect”, a precizat Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea.

Propunerea privind donatia Romgaz a fost retrasa initial de pe agenda AGA din 14 septembrie si apoi de pe agenda reuniunii din 18 octombrie, dar aparut ulterior pe ordinea de zi a AGA de saptamana viitoare.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu