Vineri, 11 aprilie 2014

Franklin Templeton: Nu putem estima ca pretul actiunilor FP va atinge 1 leu dupa listare

Managerii Franklin Templeton, gru­pul care administreaza Fondul Pro­prietatea, spun ca vor face tot ceea ce depinde de ei pentru ca pretul actiunilor FP sa fie cat mai ridicat la listare, dar cu toate acestea nu pot spune ca va atinge valoarea nominala de 1 leu/actiune.

„Nu cred ca este un manager de Fond care sa spuna ce vor face preturile. Noi vom face tot ce depinde de noi ca pretul sa fie cat mai sus”, a declarat  Gregorz Konieczny, vicepresedinte executiv si mana­ger de portofoliu al Fondului.

Reprezentantii Asociatiei Actionarilor Privati de la Fondul Proprietatea (FP) spuneau, recent, ca pentru ei o listare de succes inseamna ca pretul sa evolueze catre valoarea nominala si sa se stabilizeze la acest nivel, fara sa cada drastic sub presiunea vanzarilor mari care probabil vor avea loc.

Administratorii FP au mai spus ca daca totusi pretul actiunilor va fi „prea mic” vor lua in calcul activarea programului de rascumparare de titluri, aprobat deja de actionari. Acesta ar permite rascumpararea a pana la 10% din actiuni la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei/actiune.  Oficialii Franklin Temple­ton nu au dorit totusi sa faca nicio estimare asupra a ceea ce inseamna „prea ieftin”.

Activul net unitar al FP, calculat po­trivit metodologiei CNVM, s-a apropiat din nou in octombrie de pragul de 1 leu, avand o valoare la sfarsitul lunii trecute de 0,9792 lei/actiune. Incepand cu luna decembrie, Fondul va raporta un nou activ net unitar, calculat de aceasta data in conformitate cu standardele internatio­nale. Prima valoare calculata in acest mod va fi publicata pe 15 decembrie.

Franklin Templeton a anuntat ieri si calendarul de listare a Fondului. Astfel, pe 3 decembrie ar urma sa fie depus pros­pectul la CNVM pentru aprobare.

Data estimata pentru aprobarea prospectului este 22 decembrie, iar in ziua imediat urmatoare ar urma fie depus prospectul la Bursa din Bucuresti. Pe 17 ianuarie este programata prezentarea pentru actionarii Fondului in vederea listarii, iar intre 10-31 ianuarie, promovarea locala si internatio­nala a acestuia.

Data estimata a listarii este 25 ianua­rie, iar managerii de la Franklin Tem­pleton spun ca nu vad riscuri majore care ar putea impiedica respectarea acestei date.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Un comentariu

  1. ego spune:

    profesionisti frate! numai romanashi nostri, “fund-menegeri” de succes, auzeam zilele trecute, estimeaza preturi la listare…

Lasati un comentariu