Miercuri, 15 ianuarie 2014

FTSEurofirst 300 la minimele anului 2012

Sursa: BT Asset Management

Bursele internationale au scazut luni dupa ce discutiile din Grecia pentru gasirea unei formule de guvernare raman fara rezultat. Mai multi membri ai Bancii Centrale Europene au subliniat ca zona euro este mult mai pregatita acum decat in urma cu doi ani pentru posiblitatea ca Grecia sa aleaga parasirea zonei euro. Indicele FTSEurofirst 300 s-a depreciat cu 1.8%, la cel mai scazut nivel din anul 2012, in timp ce indicele S&P 500 a pierdut 1.1%. Tensiunile in legatura cu Grecia au determinat randamentul la obligatiunile pe 10 ani ale Spaniei (6.2%) si Italiei (5.7%) sa creasca, cu toate ca au plasat cu succes obligatiuni si certificate de trezorerie in piata.

Indicele ATX (-3.7%) a scazut notabil dupa ce investitorii au vandut sectorul financiar; Erste (6.1%), Vienna Insurance (-6%) si OMV (3.4%).

Moody’s reduce ratingul la 26 de banci din Italia

Bursele europene au deschis in crestere marti dimineata dupa ce datele despre PIB in Germania au fost mai bune decat asteptarile, chiar daca Moody’s a decis sa reduca ratingul la 26 de banci din Italia (10 cu un nivel, 8 cu doua niveluri, 6 cu trei niveluri si 2 cu patru niveluri), printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo (Moody’s). Propunerea de peste noapte a presedintelui Greciei pentru un guvern tehnocrat pare sortita esecului dupa ce Syriza si Democratic Left au respins un astfel de compromis.

Macroeconomie: EU: Marti se vor publica date despre PIB in zona euro in primul trimestru al anului, unde economistii anticipeaza o contractie cu 0.2%. PIB-ul in Germania a crescut cu 0.5% trimestrial (peste asteptarile de 0.1%), in timp ce in Franta acesta a stagnat, in timp ce in Italia s-ar putea contracta cu 0.7%. Sondajul ZEW al analistilor ar putea ramane neschimbat privind opinia acestora privind situatia actuala in mai, insa ar putea sa scada usor fata de situatia peste sase luni. SUA: Inflatia in aprilie ar putea ramane neschimbata la 2.3% anual, in timp ce vanzarile retail ar putea sa creasca usor (+0.1%). Sondajul managerilor din industrie din zona New York ar putea arata o crestere a activitatii in mai.

Eveniment: Ministri de finante din Uniunea Europeana se intrunesc la Bruxelles. Noul presedinte al Frantei, Francois Hollande si cabinetul de ministri vor intra in functie azi. Hollande se va intruni cu Angela Merkel la Berlin. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se va intruni cu primul ministru al Italiei, Mario Monti. Programul EFSF va vinde obligatiuni cu scadenta in 2017 in valoare de €1 miliard.

Piata locala

Scadere de 4% pe indici pe valoare ridicata de tranzactionare

Scaderea de luni a fost generalizata; doar o singura actiune (AZO) din indicele BET-XT a incheiat sedinta in crestere. Valoarea de tranzactionare a fost de RON 41 milioane, cu 70% mai ridicata decat vineri. Scaderile au fost determinate de pietele externe ( Europa -1.8%, SUA -1%) si de profitul in scadere la primul trimestru (TEL, TGN).

Marti se vor publica date despre produsul intern brut in primul trimestru din 2012 unde anticipam o scadere trimestriala de 0.1% care va marca intrarea Romaniei in recesiune (pana in T2). Cresterea anuala se va ridica la 0.9%. Azi nu se vor publica date suplimentare despre componente, insa anticipam o crestere a consumului cu 0.6% si o scadere a exporturilor cu aproximativ 6%.

Discount de 56% la Fondul Proprietatea in raport cu VUAN de la finalul lunii aprilie

Valoarea activului net unitar (VUAN) la finalul lunii aprilie era de RON 1.1572, in scadere cu 2.9% fata de martie. Fondul Proprietatea urmeaza sa distribuie un dividend brut de RON 0.0385/actiune, data ex dividend fiind 10 mai 2012. Dupa primele 4 luni Fondul Proprietatea inregistra o pierdere de RON 3.6 milioane.

Sursa: Fondul Proprietatea

Randamentul a crescut usor la licitatia de ieri

Statul s-a imprumutat ieri cu RON 335 milioane pe o perioada de doi ani, sub valoarea care era programata (RON 900 milioane). Suma oferita de banci a fost de RON 1.5 miliarde iar randamentul mediu de 5.53% fata e 5.5% cat a fost la licitatia pe o perioada similara de la sfarsitul lunii aprilie, dar sub randamentul de 5.86% unde se tranzactioneaza pe piata secundara.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu