Miercuri, 15 ianuarie 2014

Global Macro inainte de H2 2012

Investitorii pozitionati long active de risc trebuie sa digere acum tot mai multe incertitudini. Cum va arata Merkollande, post-Merkozy? Va intra Atena in H2 2012 cu un guvern stabil si o majoritate politica rezonabila? Va reusi Beijingul sa instrumenteze o alunecare lina a propriei economii? Sunt deceptiile economice recente din Statele Unite doar o corectie negativa a datelor excelente din debutul anului? Adaugati acum acestei liste faptul ca JPMorgan incearca sa lichideze o expunere notionala de $100 miliarde, iar aceasta expunere nu a fost construita intr-un mediu lichid precum EUR/USD.

Intr-un asemenea mediu, plasa de siguranta a unor relaxari monetare cantitative sau calitative suplimentare in economiile dezvoltate ar fi fost binevenita. Dar, pentru un timp cel putin, pietele financiare sunt lasate sa se descurce fara aceasta plasa de siguranta a bancilor centrale (vedeti “Banca Angliei: fara plasa de siguranta“; 10 mai).

Am sugerat, la inceputul acestei luni, ca investitorii ar putea sa testeze 1) o apreciere suplimentara a cotatiilor bondurilor guvernamentale americane cu scadente medii si lungi (adica o scadere suplimentara a dobanzilor corespondente), 2) o noua runda de deprecieri ale valutelor est-europene (HUF, PLN, CZK si, intr-un context particular, RON) in fata EUR. Aceste ipoteze marcheaza doua pariuri strategice plasate inaintea H2 2012. Al treilea pariu strategic pentru H2 2012 este centrat pe faptul ca asimetria risk/reward favorabila mentinerii unei expuneri long EUR/CHF ramane intacta.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu