Miercuri, 05 februarie 2014

Goldman Sachs: Decizia privind tranzactiile OTC – foarte buna. BVB: Trebuie sa o schimbam

Extinderea tranzactiilor OTC pentru toate tipurile de instrumente fi­nan­ciare a creat o adevarata dez­ba­tere pe piata de capital intre bro­­kerii care sustin ca aceasta masura va reduce riscul pietei si implicit va creste si lichiditatea Bursei si cei care se tem ca investitorii vor prefera sa faca tranzactiile mari in afara pietei reglementate.

Marile grupuri financiare interna­tio­nale considera ca prin decizia de extin­dere a tranzactiilor OTC (prin negociere directa, in afara Bursei) pentru toate tipurile de instrumente financiare dis­pare o bariera in calea tranzactiilor pe piata din Romania.

Aceeasi opinie o au si administratorii  Depozitarului Central, care au luat re­cent aceasta decizie considerata de ei ca fiind istorica pentru piata de capital ro­maneasca. Pe de alta parte, conducerea Bursei de la Bucuresti (BVB), care detine pachetul majoritar de actiuni al Depo­zitarului Central, a contestat puternic hotararea cerand noului consiliul de administratie al DC, care urmeaza sa fie ales luna viitoare, sa o desfiinteze.

„Aceasta (extinderea tranzactiilor OTC – n.r.) este o stire foarte buna si o dezvoltare bine-venita pentru piata ro­maneasca”, a fost reactia reprezentan­tilor Goldman Sachs. O parere similara au avut si cei ai Credit Suisse, in timp ce reprezentantii Morgan Stanley si Bank of America (Merrill Lynch) au spus ca perceptia generala este ca dispare o bariera de tranzactionare pe piata din Romania.

Oficialii Depozitarului Central spun ca pentru investitorii straini aceasta este o decizie normala pentru o piata de ca­pital, ceruta de altfel de directivele euro­pene.

„Investitorii straini vad aceasta de­cizie ca fiind absolut normala, nu o vad ca o mare realizare a pietei locale. Para­doxul este ca pentru titlurile straine se puteau face si pana acum tranzactii OTC si nimeni nu comenta impo­triva”, a declarat Ovidiu Sergiu Pop, presedin­tele Depozitarului Central.

Dana-Mirela Ionescu, presedintele so­cietatii de brokeraj Raiffeisen Capi­tal&Investment (RCI) si membru in con­siliul de administratie al Depozi­tarului, spunea recent ca daca ne ui­tam la pie­tele din jur, mesa­jul este clar: cu cat o piata este mai rigida si ingradita de reguli, cu atat lichiditatea ei este mai mica si poten­tialele fapte ilegale sunt mai mari.

Seful brokerilor de la Rai­f­feisen con­sidera ca aceas­ta „deschidere” va cres­te li­chi­ditatea si pe piata re­gle­men­tata a Bursei din Bucuresti, deoarece va scadea ris­cul de a cumpara actiuni listate. Ea mentiona ca posibilitatea efec­tuarii tran­zactiilor OTC nu inseamna si mutarea tranzactiilor in afara Bursei, pentru ca este mult mai comod pentru brokeri „sa apese pe un buton si sa faca tranzactia in piata”. OTC-ul ar urma sa fie folosit doar atunci cand tranzactia nu se va putea executa la Bursa.

Pe de alta parte, administratorii BVB spuneau ca momentul ales pentru a lua aceasta decizie este unul complet nepo­trivit, avand in vedere perioa­da ex­trem de proasta prin care tre­ce bursa in ceea ce pri­veste volumele de tran­zactionare.

„Nu suntem impo­tri­va nerespectarii di­recti­velor europene, dar dorim ca atunci cand este vorba de o noutate pen­tru piata locala sa avem intai regulile ge­nerale bine stabilite ina­inte de a lua o astfel de decizie. Am cerut suspendarea hotararii pana la prezentarea unui stu­diu de impact privind tranzactiile OTC si pana vom avea o pozitie clara din partea CNVM cu privire la cadrul ge­neral de tranzac­tionare pe aceasta pia­ta”, a de­clarat Stere Farmache, presedintele BVB.

„Cred ca este de aseme­nea nevoie de o dezbatere cu parti­ci­pantii la piata si Asociatiile In­vesti­torilor”, a adaugat Farmache.

Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest si membru in Consiliul Bursei, spunea recent ca tranzactiile de acest tip sunt permise oriunde in lume, nu pot fi interzise, dar trebuie ales mo­mentul optim pentru a le introduce. El adauga ca decizia este buna doar pen­tru bro­kerii mari, nu si pentru Bursa.

Oficialii BVB au anuntat si o serie de alte planuri pe care le au pentru dez­voltarea societatii, respectiv lansarea in colaborare cu Casa de Compensare Bu­curesti si cu Operatorul Pietei de Ener­gie Electrica din Romania (OPCOM) a pietei romane de derivate pe energie electrica. Bursa intentioneaza totodata sa lanseze si noi produse, respectiv trei noi contracte futures avand ca activ suport indicele ROTX, actiunile BVB si cele ale Fondului Proprietatea.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu