Duminica, 23 februarie 2014

Grecia continua echilibristica

UE se arata multumita de progresul autoritatilor

Guvernul atenian ia in calcul alte taieri de cheltuieli de 6 mld. de Euro pentru a asigura plata transei urmatoare de finantare. Sub presiunea strazii pe de o parte – o noua greva e programata pe 19 octombrie -, si a pietelor financiare si UE, FMI si BCE pe de alta parte, sarcina ministrilor greci este echivalenta cu mersul pe sarma. Un scenariu pozitiv pentru piete ar fi obtinerea unui acord pana pe 3 octombrie pentru a evita blocarea platilor pentru sectorul public. Negocierile vor continua in acest weekend la Washington. Rezultatul favorabil nu ar insemna insa finalul dramei grecesti, ci doar amanarea unei solutii transante.

Dar pentru traderi atitudinea principala a fost de asteptare. In aceasta seara Federal Reserve poate hotari ca este cazul sa coboare dobanzile pe termene lungi, de pana la 30 de ani, pentru a stimula cumparatorii de active imobiliare. Acest plan ar insemna insa oferirea unei decizii larg previzionate. O sugestie a unor noi cumparari de active, QE3, ar produce efecte mult mai puternice, imprimand corectii negative dolarului american si incurajand achizitiile de marfuri si actiuni.

Grafic EURUSD – H1

In Marea Britanie, o noua runda de introducere de lichiditati devine probabila

Lira sterlina si-a continuat cursa descendenta cu o forta reinnoita dupa publicarea discutiilor avute la cea mai recenta sedinta de politica monetara. Starea economiei a determinat pe cei mai multi participanti sa se gandeasca la noi tipariri de moneda, cu o trecere la fapte posibila chiar in octombrie. Preocuparile inflationiste sunt lasate deoparte, iar in situatia unei diferente intre cheltuieli si venituri care ar putea fi cu pana la 12 mld. de lire sterline mai mare, ajustarile fiscale vor fi in mod probabil si mai adanci. Lichiditatile din sistemul financiar vor deveni astfel un instrument atractiv pentru oficiali, diminuand interesul pentru lira sterlina.

Grafic GBPUSD – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu