Marti, 24 decembrie 2013

Grecia ramane exceptia – oare?

Grafic: Evolutia din ultimul an a dobanzii bondurilor guvernamentale portugheze cu scadenta la 10 ani

Anuntul S&P de vineri nu a produs trepidatii pe pietele europene de bonduri guvernamentale, cu o exceptie notabila insa: Portugalia (grafic).

In toamna anului trecut autoritatile din zona euro au promis ca participarea sectorului privat la restructurarea datoriei publice a Greciei este exceptia si ca niciun alt stat membru al blocului nu se va confrunta cu un asemenea eveniment. Dar dupa decizia S&P de a retrograda Portugalia la junk (acum alaturi de Grecia si Cipru) este evident ca investitorii ataseaza promisiunii primite in toamna un imens semn de intrebare. Un sprijin suplimentar acordat Portugaliei, fie via FMI/EFSF fie via interventii ale Bancii Centrale Europene, ar agrava ingrijorarile investitorilor. Creditorii privati ai Portugaliei sunt subordonati in mod formal Fondului Monetar International si in mod informal Bancii Centrale Europene (notati ca BCE refuza sa participe la negocierile dintre Atena si creditorii sai desi banca centrala detine deja un volum important de bonduri guvernamentale grecesti cumparate din piata secundara). Daca autoritatile europene ar ridica chestiunea unei participari (voluntare sau nu) a sectorului privat intr-o eventuala restructurare a datoriei publice a Portugaliei, sectorul privat va fi fortat sa asume pierderi cu atat mai mari cu cat FMI si BCE devin o parte tot mai importanta a ecuatiei.

Asa cum am mai notat, perceptia pe care o vad acum in multe cancelarii si parlamente europene (la Berlin cu predilectie) este ca riscul sistemic al unui default si chiar exit din zona euro ale Greciei s-a redus considerabil. Este o perceptie extrem de periculoasa, si amintiti-va ca am mai vazut o asemenea idee in Asia in vara 1997 (atunci Thailanda era in pozitia de acum a Greciei, iar Asia la acel moment nu era imbracata in camasa de forta a unei uniuni monetare) si de asemenea in Statele Unite in toamna 2008 post-Bear Stearns.

Ceea ce vedem acum pe piata de bonduri suverane a Portugaliei ridica un mare semn intrebare vizavi de capacitatea si vointa autoritatilor din zona euro de a izola o eventuala catastrofa in Grecia. Daca Grecia trece dincolo de punctul fara intoarcere, Portugalia poate deveni imediat urmatorul epicentru al crizei si nu va trece mult timp pana cand atentia si ingrijorarile se vor muta asupra semi-periferiilor si chiar centrului blocului (Spania, Italia, Franta).

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu