Sambata, 11 ianuarie 2014

Greg Konieczny, FP: Prioritatea noastra este de a ne concentra pe cresterea valorii companiilor din portofoliu. Cresterea pretului va veni ulterior

Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP) spune ca prioritatea administratorului FP este de a se concentra pe cresterea valorii companiilor din portofoliul Fondului prin procesul de administrare activa a investitiilor.

„In timp, acest proces se va reflecta pozitiv in valoarea Fondului si in pretul actiunii”, a spus Konieczny.

Chiar daca fostii proprietari, principalii actionari ai FP, s-au declarat nemultumiti de evolutia pretului dupa listare, administratorii FP spun ca listarea Fondului a impulsionat piata de capital din Romania.

“Dupa ani de amanari, actionarii si investitorii pot tranzactiona actiunile Fondului Proprietatea pe o piata reglementata si transparenta, cu costuri de tranzactionare mai mici si cu acces total la informatiile relevante despre Fond. In plus, este important sa mentionam ca in ziua listarii, pretul actiunii era mai mare, respectiv discountul era mai mic fata de perioada in care actiunile se tranzactionau pe piata gri. Acesta este cu adevarat un inceput foarte bun”, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de la Bucuresti pe 25 ianuarie, si a devenit cea mai lichida companie de la Bursa, in prima luna de la listare fiind tranzactionat 11,8% din capitalul Fondului. Valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit un miliard de lei, iar numarul total de tranzactii a fost de peste 27.191 in prima luna.

Listarea Fondului a dus la triplarea valorii medii zilnice a tranzactiilor fata de 2009 si 2010 cu valoarea medie a tranzactiilor echivaland cu 59% din valoarea totala tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti – de departe cea mai tranzactionata actiune.

Potrivit unui comunicat transmis de Franklin Templeton, procesul de crestere a valorii Fondului se va concentra, in viitorul apropiat, pe introducerea practicilor de guvernanta corporativa si eficientizarea proceselor de decizie din companiile din portofoliu, consilierea conducerii companiilor din portofoliu pentru luarea unor masuri de imbunatatire a eficientei, profitabilitatii si transparentei in companiile controlate de stat (de exemplu, incurajand guvernul sa schimbe planurile existente referitoare la cei doi campioni energetici Electra si Hidroenergetica), aducerea de expertiza straina si finantare suplimentara pentru companiile din portofoliu, imbunatatirea transparentei Fondului Proprietatea (raportari mai detaliate pentru companiile nelistate din portofoliu), sustinerea si consilierea cu privire la Ofertele Publice Initiale si Ofertele Secundare planificate pentru companiile controlate de stat si analizarea si realizarea de noi investitii pentru Fondul Proprietatea in Romania, dar si in alte tari din centrul si estul Europei.

ramona.asiminei@economictimes.ro

 

Lasati un comentariu