Marti, 11 februarie 2014

Guvernul pregateste lovitura care va omori piata de capital: Impozitul de 16% pe fiecare tranzactie profitabila platit anticipat

Propunerea de modificare a prevederilor Codului Fiscal cu privire la modalitatea de impozitare a tranzactiilor cu titluri de valoare omoara piata de capital prin diminuarea numarului de investitori si reducerea rulajelor bursiere, potrivit brokerilor de pe piata de capital.

“Propunerea Ministerului Finantelor Publice este mai daunatoare pietei decat decat varianta actuala de impozitare. In prezent, se interpreteaza in mod eronat ca cea mai mare problema a investitorilor o constituie declaratiile trimestriale, insa retinerea anticipata a 16% din castigul pe tranzactie va avea consecinte dezastruoase”, au precizat reprezentantii Tradeville, una dintre cele mai mari societati de brokeraj care lucreaza cu investitori persoane fizice.

Tradeville a realizat o simulare a efectelor noii propuneri asupra clientilor sai, pornind de la datele inregistrate in 2011 asupra carora a fost aplicata o cota de impozitare de 16% pe fiecare tranzactie castigatoare. In urma unei analize a tranzactiilor derulate prin intermediul Tradeville, se poate constata ca se poate ajunge pana la situatii tragice in care valoarea impozitului pe care l-ar plati anticipat depaseste valoarea portofoliului, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii investitori ar putea ramane fara bani de investit.

Spre exemplu, un investitor care a realizat anul trecut tranzactii in castig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a inregistrat pierderi de 62.245 lei, conform noii propuneri de impozitare ar plati statului 10.784 lei anticipat, in conditiile in care in sistemul actual are de platit numai 824 lei.

In concordanta cu opiniile clientilor sai, Tradeville sustine calcularea si plata impozitului dupa incheierea anului, cand se poate determina castigul net al fiecarui investitor.

“Piata de capital este un domeniu dinamic, in care nu exista predictibilitate si certitudine a unor castiguri. Un investitor ar putea castiga in urma unei tranzactii, insa pe urmatoarele ar putea inregistra pierderi, iar la finalul anului, investitorul in cauza sa nu aiba o baza reala de impozitare. Tradeville considera ca activitatea de tranzactionare bursiera nu poate fi asimilata altor categorii ale caror venituri sunt predictibile si, prin urmare, este incorect utilizata plata anticipata a veniturilor”, au conchis brokerii de la Tradeville.

3 Comentarii

 1. cititor spune:

  tara de kakat bey asta e. sa fugim toti sa ii alsam singuri sa se spele pe cap ca toti sunt la fel si portokalele si useleu toti niste snapani hotomani pusi pe japca ordinara. sa vindem tot sis a pelcam

 2. aaaa spune:

  retardatii dreacu

 3. iulian spune:

  este reala aceasta propunere?
  daca da, atunci numai niste imbecili, incompetenti intelectual, puteau sa emita o asemenea aberatie.

Lasati un comentariu