Miercuri, 08 ianuarie 2014

Harta activitatii economice mondiale. Ce tari sunt cu motoarele incinse la maxim si care dau in gol ?

Economiile care nu simt mai deloc criza sunt surprinzator cele ale Slovaciei, Noii Zeelande si Estoniei, unde ritmul de crestere se mentine inca foarte ridicat si unde chiar a accelerat in ultimele luni.

Pe de alta parte, activitatea economica din India si Brazilia, doua dintre cele mai mari economii emergente ale lumii, incetineste la cel mai mare ritm dintre statele de pe mapamond, potrivit indicilor publicati recent de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

 

Indicele composit al activitatii din India se plasa in luna octombrie la 93,1 puncte, iar cel din Brazilia la 94,2 puncte, ceea ce arata ca avansul economic al celor doua economii se afla mult sub potentialul lor de crestere pe termen lung. O valoare a indicelui sub 100 indica faptul ca economia este sub potentialul de crestere pe termen lung, iar o valoare de peste 100 arata ca economia este cel mai probabil incinsa si activitatea economica se afla peste potentialul de crestere propriu pe termen lung.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spre exemplu, economia Indiei a avut parte in trimestrul III din acest an de o crestere trimestriala de 6,9%, insa ritmul s-a redus puternic de la o crestere de 9,4% in trimestrul II din 2010. In cel mai prost trimestru al sau, respectiv trimestrul I din 2009, India a inregistrat un avans de doar 5,8%.

Grecia, tara pe care o plange probabil o lume intreaga, nu sta chiar asa de rau privita din punct de vedere al activitatii economice, plasandu-se in octombrie peste tari precum Italia, Ungaria, Cehia sau Danemarca.

De remarcat cat de rapid s-a “racit” economia Germaniei, de la un indicator de 105,5 puncte, mult sub potentialul de crestere pe termen lung al tarii, la 98,3 puncte in luna octombrie.

De obicei cand o economie functioneaza peste potentialul pe termen lung se afla in plin avant economic, iar cand evolueaza sub potential exista sanse ca economia sa se contracte.

Daca statele din cadrul OECD evoluau la inceputul anului peste potential, cu un indice la nivel agregat de 103 puncte, in octombrie indicele activitatii economice a coborat la 100,1 puncte, foarte aproape de potentialul pe termen lung. Daca tendinta va continua in urmatoarele luni economia mondiala va intra intr-o perioada de contractie sau chiar recesiune.

Rusia si Turcia sunt alte economii ale lumii care o duc foarte bine in prezent, situandu-se peste potentialul lor de crestere pe termen lung.

Din pacate OECD nu furnizeaza date si pentruRomania, insa este foarte probabil ca activitatea economica interna sa se fi alaturat tendintei generale din ultimele luni de “racire”.

Potrivit indicatorilor OECD, activitatea economica s-a mai racit puternic in zona euro si cele mai importante patru economii ale Europei.

Lasati un comentariu