Miercuri, 15 ianuarie 2014

Hotarare istorica pe piata de capital: Voiculescu a obtinut despagubiri ca urmare a nederularii ofertei publice de cumparare obligatorii la Lacta Giurgiu

Grupul Industrial Voiculescu & Co (GRIVCO) a obtinut in instanta despagubiri ca urmare a nederularii de catre actionari, a ofertei publice de cumparare obligatorie la Lacta Giurgiu (INEM), aceasta fiind o hotarare in premiera pentru piata de capital.

Astfel, potrivit societatii de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) care a reprezentat GRIVCO, tribunalul Bucuresti a obligat actionarii Lacta Giurgiu, care nu au lansat oferta publica de cumparare, la plata unei despagubiri egale cu  diferenta de pret dintre valoarea actiunilor pe care GRIVCO o putea obtine din vanzarea acestora in cadrul ofertei publice de preluare si valoarea de piata a actiunilor la momentul expirarii celor doua luni  in care societatile care au actionat concertat aveau obligatia de a lansa oferta publica de vanzare. Solutia Tribunalului Bucuresti a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti si de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei.

„Dincolo de satisfactia clientului nostru, care a reusit sa obtina repararea prejudiciului suferit, aceasta hotarare este binevenita din perspectiva necesitatii disciplinarii pietei de capital. In plus, avem o dovada ca instantele de judecata din Romania inteleg si aplica in mod corect legislatia in acest domeniu, inca insuficient de clar reglementat si care genereaza numeroase probleme jurisprudentiale”, a declarat Cosmin Vasile (foto), partener Zamfirescu Racoti Predoiu.

Societatea de avocatura a mai mentionat ca hotararea instantei instituie un precedent in materia relatiilor dintre actionarii unei societati listate pe Bursa de Valori Bucuresti si confirma practic intentia legiuitorului de a proteja actionarii majoritari care doresc sa se retraga, in ipoteza in care alt actionar, singur sau impreuna cu alte persoane cu care actioneaza concertat, depaseste pragul de 33% din actiunile emitentului.

“Echipa ZRP a convins instantele judecatoresti ca, prin nerespectarea obligatiei de derulare a ofertei publice obligatorii de cumparare, ceilalti actionari au fost pusi in imposibilitatea de asi instraina participatia la cel mai bun pret (respectiv un pret egal cu cel platit de ofertant in perioada de 12 luni anterioare ofertei). Solutia irevocabila obtinuta atesta ca actionarul care nu respecta aceasta obligatie se expune nu doar sanctiunilor aplicate de CNVM, ci si raspunderii civile, pentru prejudiciile cauzate celorlalti actionari”, au mai spus reprezentantii ZRP.

Lasati un comentariu