Vineri, 02 mai 2014

Ieba Trust vede un potential de crestere de 26% pe Fondul Proprietatea si recomanda “cumparare”

Sursa: Ieba Trust

Analistii firmei de brokeraj Ieba Trust recomanda  “cumparare” pe actiunile Fondul Proprietatea (FP) si estimeaza o tinta de pret 0,8 lei pe unitate in urmatoarele 12 luni, pretul fiind cu 26% mai mare decat cel din piata.

In prima jumatate a sedintei bursiere de azi, actiunile FP se tranzactioneaza la un pret de 0,632 lei pe unitate, in crestere cu 0,4% fata de sedinta anterioara.

Analistii Ieba estimeaza o valoare a activului net ale FP de 1,15 lei pe actiune, pentru 2011, la care a adaugat un discount de 30%, rezultand un pret tinta pe actiune de 0,8 lei.

“Aparent, cel putin 60% din valoarea actuala a Fondului va trece printr-o restructurare puternica pe termen mediu-lung, ceea ce ar implica un potential important pentru castigurile de capital. Nu in ultimul rand, FP planuieste sa distribuie ca dividende toate dividendele primite si venituri din dobanzi, in timp ce castigurile de capital urmeaza sa fie reinvestite in noi achizitii”, mentioneaza intr-un raport de analiza, Roxana Dascalu, analist in cadrul Ieba Trust.

Aceasta a mai adaugat ca, la intalnirea cu analistii pe care reprezentantii Fondului au avut-o in luna ianuarie, echipa Franklin Templeton a subliniat ca se concentreaza pe cresterea capitalului prin listari si privatizari.

“Pentru prima data a fost prezentat un deadline, si anume ca Statul va incerca sa vanda 15% din Transelectrica pana in luna iunie, 15% din Transgaz pana in septembrie si 15% din Romgaz pana la sfarsitul anului”, a spus analistul Ieba. Directorul general al Bursei, Valentin Ionescu, a declarat totusi recent ca nu crede ca Romgaz va fi listata in acest an, avand in vedere ca statul nu a inceput inca pregatirile pentru lansarea ofertei.

Dascalu a adaugat ca principalele riscuri care ar putea aparea in evolutia Fondului Proprietatea sunt riscurile politice ( in conditiile in care Ministerul de Finante este cel mai mare actionar al Fondului), transparenta redusa a companiilor nelistate, limitarea drepturilor de vot, formarea celor doi giganti – Electra si Hidroenergetica, lipsa diversificarii – in conditiile in care companiile energetice reprezinta 40% din portofoliul FP, precum si listarea pe o bursa straina.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu