- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Impactul rezultatelor la trimestrul I 2012 asupra cotatiilor de la Bursa

Posted By admin On 19 mai 2012 @ 9:19 In Actiuni | No Comments

Pe piata reglementata a BVB, s-a incheiat perioada raportarilor financiare aferente primului trimestru al anului curent. In tabelul urmator este prezentata evolutia celor mai lichide 24 de actiuni in ziua publicarii rezultatelor financiare, in raport cu rezultatele obtinute in trimestrul I 2012 (pentru a vedea daca sunt in linie cu acestea) si cu evolutia indicelui BET (pentru a vedea in ce mod au urmat trendul pietei bursiere). Daca emitentii au publicat rezultatele la finalul zilei, a fost luata in calcul sedinta bursiera urmatoare. La SIF-uri sunt prezentate evolutiile din data raportarilor activelor nete in luna aprilie, acestea incluzand castigurile emitentilor. Totodata, in cazul indicelui BET, au fost si sedinte cu corectii datorate trecerii datei ex-dividend, dar in esenta sentimentul de piata in zilele respective a fost negativ.

[1]

[2]

Sursa: Puls Capital

Dupa cum se remarca in tabelul anterior, au fost actiuni ale unor companii cu rezultate bune, precum Bursa de Valori Bucuresti, Petrom, Biofarm, Banca Transilvania, Azomures si Broker Cluj, care s- au depreciat pe fondul unui sentiment negativ de piata. Acest fapt este unul normal, intrucat actiunile evolueaza in functie de perspective. De asemenea, rezultatele slabe, care prezinta riscuri mai mari in conditiile deteriorarii contextului economic, au fost penalizate de investitori, cotatiile companiilor consemnand scaderi mai accentuate decat ale indicelui BET.

Dupa acelasi principiu, au fost unele actiuni ale unor companii cu rezultate slabe, care au avut o evolutie pozitiva dupa raportarea situatiilor financiare, pe fondul unor conditii de piata favorabile, si alte actiuni, care au inregistrat cresteri mai mari decat media, daca perspectivele se aratau favorabile.

Din aceasta analiza reiese in primul rand ca perspectivele negative de piata au influentat semnificativ evolutiile titlurilor, indiferent de rezultate. Apoi, ca a existat un oarecare impact al rezultatelor asupra cotatiilor bursiere, fiind vizibile corectii mai mari atunci cand rezultatele au fost dezamagitoare, dar si aprecieri mai mari atunci cand au fost facute progrese. Este de asteptat ca atunci cand mediul de piata se stabilizeaza, impactul rezultatelor sa devina mai mare, atat prin alinierea imediata a evolutiilor la rezultate, cat si prin prisma manifestarii pe o perioada mai mare de timp, ca urmare a cercetarii actiunilor mai in detaliu pentru investitii.

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/impactul-rezultatelor-la-trimestrul-i-2012-asupra-cotatiilor-de-la-bursa/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/05/evolutie.jpg

[2] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/05/evolutie-II.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.