Duminica, 23 martie 2014

Impactul rezultatelor preliminate asupra cotatiilor la BVB

Saptamana aceasta a fost publicata cea mai mare parte a rezultatelor preliminate pe anul 2011 pe piata reglementata a BVB. Pentru a vedea in ce masura aceste rezultate au avut un impact imediat asupra cotatiilor, in continuare a fost analizata evolutia celor mai lichide 24 de actiuni in raport cu evolutia indicelui BET, unul de referinta pentru piata noastra de capital. Lista actiunilor a fost preluata dupa structura indicelui BET-XT si ar mai fi trebuit sa includa Petrom, dar acesta nu si-a publicat inca rezultatele. Daca emitentii au publicat rezultatele la finalul zilei, a fost luata in calcul sedinta bursiera urmatoare. Totodata, de mentionat este ca SIF-urile si Fondul Proprietatea si-au publicat castigurile inainte de prezentarea rezultatelor pe larg in perioada raportarilor financiare.

Rezultatele a cel putin 50% din emitentii analizati se reflecta in cotatiile bursiere din ziua raportarii. Investitorii au tinut cont de progresele facute in ultimele luni fata de perioada similara a anului trecut, dar si de performantele in ansamblu cu care au incheiat anul unii emitenti.

Cel mai bine ies in evidenta evolutiile titlurilor in linie cu rezultatele obtinute si contrare evolutiei indicelui BET. Azomures si Transgaz au avut evolutii bune ale rezultatelor la an, sau la trimestru, si au consemnat aprecieri ale cotatiilor, pe fondul unui sentiment de piata negativ. De asemenea, au fost emitenti cu o dinamica negativa a castigurilor in ultimul trimestru al anului care au avut deprecieri ale cotatiilor intr-un context de piata pozitiv, sau stabil. Aici se evidentiaza Impact, Zentiva, Alro Slatina si Broker Cluj.

Un alt caz este cel al emitentilor ale caror titluri au evoluat in linie cu piata, dar care au inregistrat miscari mai ample datorita rezultelor. Titlurile Condmag, Dafora si Concefa Sibiu au avut deprecieri mai mari fata de piata bursiera, in conditiile unor rezultate foarte slabe atat la trimestru, cat si la an. De partea cealalta, dupa raportarea unor rezultate bune, Ropharma Brasov, SIF Transilvania si SIF Moldova au avut aprecieri mai mari ale cotatiilor in raport cu indicele BET.

La restul emitentilor, nu reiese o legatura clara intre rezultatele obtinute si evolutia titlurilor, existand cazuri in care rezultatele au trecut total neobservate. De exemplu, Bursa de Valori Bucuresti a avut rezultate bune atat la trimestru, cat si la an, dar a avut o corectie mai mare decat cea a indicelui BET iin ziua raportarii. La fel si Oltchim, care a avut rezultate slabe, dar o apreciere ale titlurilor in ziua raportarii, pe fondul unui context negativ de piata. In cazul emitentilor a caror evolutie a titlurilor nu incorporeaza rezultatele obtinute, motivele pot fi anticiparea rezultatelor, alte evenimente importante la momentul respectiv, sau o lichiditate slaba.

Sursa: Puls Capital

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu