Vineri, 11 aprilie 2014

In ce actiuni au investit fondurile de pensii private ale Eureko

Sursa: Eureko

Fondul de pensii obligatorii al olandezilor de la Eureko SAFPP avea la finele anului trecut 23,4 milioane de lei plasati in actiunile companiilor listate, potrivit unui comunicat emis de societate.

BRD, cea mai mare banca locala de la Bursa, si Petrom (SNP) erau la finele anului trecut celee mai important plasament al fondului de pensii, plasamentele in titlurile celor doua companii fiind de cate 1,2% din totalul activelor fondului.

Printre cele mai importante detineri mai erau Banca Transilvania (TLV) si Transgaz (TGN), in timp ce, pe bursele externe, cea mai importanta detinere este la Nestle, unde fondul avea plasamente in valoare de 1,25 milioane de lei.

Plasamentele fondului in obligatiuni ajungeau la finele anului trecut la aproape 81%, 66,6% din active (155 milioane de lei), fiind plasate in obligatiuni romanesti.

Fondul mai avea plasamente in obligatiuni emise de LLoyds TSB, Royal Bank of Scotland (ambele privatizate in 2008) sau Banca Europeana de Investitii.

“Decizia echipei de conducere a Eureko de a face publice portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii pe care le administram a fost luata cu convingerea ca un plus de transparenta pe aceasta piata este binevenit, fiind in spiritul valorilor ce guverneaza activitatea Eureko in Romania. Speram ca prin aceasta decizie sa contribuim la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei si sa ii ajutam pe participanti sa ia deciziile potrivite in legatura cu banii lor”, a declarat Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko SAFPP.

Reprezentantii Eureko au specificat ca strategia investitiilor in actiuni in 2010 a avut in vedere diversificarea si in exteriorul Romaniei datorita perspectivelor economice incerte oferite de mediul economic local si diversificarea prin expunere la piete emergente necorelate cu Europa Centrala si de Est prin intermediul firmelor ce desfac marfuri si produse in aceste regiuni.

“Expunerea valutara pe care fondul a avut-o pe perechea EUR/RON a fost aproape in totalitate protejata la modificari de curs prin intermediul instrumentelor derivate pe curs”, au precizat reprezentantii Eureko.

Sursa: Eureko

La finele anului trecut, fondul Eureko Confort (Pilonul 3), administrat de Eureko SAFPP avea plasamente in actiuni in valoare de circa 200.000 lei, cel mai important plasament fiind titlurile Bursei de Valori Bucuresti.

“Strategia de investitii a fondului a fost influentata de faptul ca acest fond este unul relativ tanar, de unde si dimensiunea inca mica a acestuia, diversificarea urmand sa fie mai pronuntata pe masura cresterii fondului”, a mentionat Eureko.

ramona.asiminei@economictimes.ro

 

 

Lasati un comentariu