Vineri, 20 decembrie 2013

In ce este bine sa investesti in functie de varsta pe care o ai

25 de ani este varsta ideala pentru a incepe sa lucrezi la conturarea unui plan de economisire pe termen lung.

In mod ideal, economiile lunare ar trebui sa fie intre 10 si 30% din venitul net realizat, iar in cazul persoanelor tinere, actiunile ar trebui sa ocupe o pondere mai mare in portofoliu, ajungand pana la 90%, potrivit analistilor consultati de EconomicTimes.ro.

Actiunile listate, fondurile de investitii, depozitele bancare, precum si asigurarile de viata si fondurile de pensii fac parte din optiunile de investitii.

Inainte de a stabili un plan de economisire, persoanele trebuie sa aiba in vedere alocarea unor rezerve de bani suficiente pentru acoperirea cheltuielilor curente (chirie, intretinere, alimente, rate la banci, asigurare de viata), pe o perioada de aproximativ 6 luni, este de parere Dragos Darabut, analist in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

“Oricine se intretine singur pe baza activitatii pe care o desfasoara, (indiferent ca este antreprenor, liber profesionist sau angajat), are nevoie sa-si constituie cat mai repede o suma economisita si pastrata in conditii de maxima siguranta si lichiditate, (preferabil in depozit bancar sau titluri de stat), si care sa-i confere linistea ca in cazul in care, din motive complet neprevazute si independente de vointa sa, ar putea ca la un moment dat sa se afle in imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea si deci de a genera venituri necesare traiului zilnic (putem vorbi despre o imbolnavire, despre pierderea locului de munca, etc)”, a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Acesta a adaugat ca ar fi bine ca o persoana sa economiseasca intre 10% si 30% din venitul lunar, in functie desigur si de cat de mare este acest venit.

“Orice investitie sau plan de economisire cu un orizont indelungat de timp, trebuie sa aiba un obiectiv conturat de la inceput. Cele mai des intalnite motive pentru economisire sunt: o pensie mai mare, cumpararea unui apartament sau a unei masini, educatia copiilor”, a spus Darabut.

Investitii pentru 25-35 de ani

„Cu cat o persoana incepe sa economiseaca mai repede, cu atat castigurile in timp pot fi mai mari. Imediat ce incepi sa obtii un salariu poti incepe sa economisesti 10% din venit”, spune Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Cu cat esti mai tanar, cu atat apetitul la risc este mai ridcat, motiv pentru care, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, plasamentele in actiuni ar trebui sa primeasca o pondere mai mare.

“Persoanele 25-35 de ani trebuie sa se gandeasca la un plan de pensii cu un orizont de 35-40 de ani. Ele au la dispozitie doua variante: fie apeleaza la o companie specializata in pensii private, fie investesc pe cont propriu prin alocarea unei sume din venitul lunar, in mod constant. Gradul de risc poate sa fie mai ridicat la inceput. Ponderea investitiei in actiuni se recomanda sa fie intre 80 si 90% din portofoliu, restul banilor fiind plasati in instrumente cu venit fix: depozite bancare sau obligatiuni”, a mentionat Dragos Darabut, analistul Tradeville.

Acesta a mai adaugat ca perioada cuprinsa intre 25 si 35 de ani este denumita faza de acumulare, in care o importanta parte din venituri este alocata ratelor la casa sau la masina, in timp ce banii economisiti sunt alocati unor investitii mai riscante care vor da randamente pe masura, intr-o perioada mai indelungata de timp.

“Intre 25 si 35 de ani poti investi 60-70% in actiuni, iar pe masura ce inaintezi in varsta aceasta pondere sa scada”, a spus Razvan Pasol.

Panait pe de alta parte este de parere ca, odata economisita suma minima de siguranta, de regula persoanele tinere investesc o pondere mai mare din excedentul lunar. Spre exemplu un tanar de 25-35 de ani ar putea sa investeasca 60% si sa economiseasca 40% din excedentul lunar.

Investitii pentru 35 – 50 de ani

Potrivit reprezentantului Tradeville, perioada de varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani este cunoscuta ca si faza de consolidare pentru investitorul pe termen lung. Venitul lunar creste odata cu avansarea in cariera, in timp ce soldul creditului ipotecar este mult mai mic sau chiar zero, in acest fel excesul de bani poate fi destinat investirii.

“In aceasta etapa de viata, rata lunara alocata economisirii creste in comparatie cu faza de acumulare. Orizontul de timp pentru investitie ramane pe termn lung 15-30 de ani, insa ponderea investitiilor mai riscante (actiuni, instrumente derivate fonduri de actiuni) din portofoliu scade la 60-80%”, a explicat Darabut.

“Cred ca pana la 35 de ani oamenii trebuie sa aloce timp studiului si deci dupa 35 de ani sa se preocupe de investitii si economisire. In general, persoanele de pana la 50 de ani au un apetit mai ridicat la risc, apetit care scade dupa 50 de ani”, a declarat Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj.

“Odata economisita suma minima de siguranta, de regula persoanele de varsta medie sunt putin mai prudente si investesc 40-50% din excendentul lunar, iar restul merge catre economisire in conditii de risc scazut”, a adaugat Iulian Panait.

Investitii pentru persoanele de peste 50 de ani

La 50 de ani prioritatile persoanelor se schimba. Odata cu inaintarea in varsta, expunerea pe actiuni ar trebui sa scada pana la 30%, restul banilor fiind plasati in instrumente cu un grad scazut de risc.

Intre 50 si 65 de ani portofoliul investitional este rebalansat cu scopul de a proteja valoarea investitiilor de pana in acel moment. Astfel ponderea actiunilor in portofoliu va scadea la 40-60%, restul banilor fiind plasati in depozite bancare sau note de trezorerie, potrivit lui Dragos Darabut.

“Perioada de dupa 65 de ani. Din acest moment situatia se schimba. Obiectivul principal in acest moment este de a evita fluctuatile negative ale activului cauzate de o eventuala perioada de recesiune si de a mentine puterea de cumparare a sumei stranse pana in acel moment. Astfel, ponderea depozitelor in portofoliu creste la cel putin 60%. Totusi intre 20% si 40% din active pot fi pastrate in actiuni lichide, mai putin volatile in comparatie cu piata (beta sub 1), de ex: companii de utilitati”, a explicat analistul Tradeville.

Totodata, Iulian Panait spune ca la persoanele de peste 50 de ani mai mult de 70% din excedentul lunar merge catre instrumente fara risc in vreme ce maxim 30% merge catre investitii in mediu de risc.

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

ramona.asiminei@economictimes.ro

3 Comentarii

 1. alex spune:

  pai la 25 ani ai un job de 3 lei cu un salariu de 2 lei, ce sa mai economisesti cand tu nu ai casa, nu ai masa si nici perspective de viitor in romania, la 25 ani te gandesti la emigrare, nu la umplerea buzunarelor altora cu asigurari si fonduri de investitii…

  asta e portretul tanarului roman de 25 ani, stiu asta, pentru ca atatia ani am eu acum :-) hai cu emigrarea in australia, sper sa iasa actele anul asta,

 2. vvv spune:

  teoria este corecta, dar nu se aplica pt o tara ca romania. ca sa ajunga la media europeana salariile in romania urmeaza sa creasca de aproximativ 6-7 ori in urmatorii 40-50 de ani (deci orizontul de economisire a unui tanar de azi). deci pentru un tanar care castiga 300 euro pe luna azi, daca economiseste 20% din salariu nu o sa ii foloseasca prea mult (comparativ cu savingul de peste 20 de ani). o strategie mai buna pt tinerii romani este sa investeasca in educatia proprie (preferabil ceva practic) al carui cost este inca f mic in romania. astfel vor putea de fapt sa creasca valoarea venitului viitor din care or sa poata acumula astfel mai multi bani. “parerea mea :)

 3. iosif spune:

  parerea mea e ca in romania lucrurile astea suna bine doar in teorie. In practica ar fi bune investitiile ce asigura un randament sigur pe termen lung. Eu unul sunt adeptul investitiilor intr-o livada de nuci. Profitul e sigur, cheltuielile minime si subventii anuale certe. Cea mai ieftinba solutie de investitie intr-o livada de nuci, daca deja am terenul- este sa plantez direct niste nuci direct din fructe. Si daca am norocul sa fie si o zona ecologica, subventia poate ajunge la 400-500 de euro anual/hectar. Ori la cat costa un kg de nuci, zau ca un randament mai bun nu gasesc nicaieri.

Lasati un comentariu