Vineri, 11 aprilie 2014

In luna iulie, investitorii au uitat de Bursa: Au fost cele mai putine conturi active din decembrie 2008

Numarul investitorilor romani activi pe Bursa a ajuns luna trecuta la cel mai scazut nivel din decembrie 2008, cei mai multi investitori alegand sa dea bursa la o parte pe perioada concediilor.

Potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti, luna trecuta au fost activi 3.588 de cumparatori persoane fizice, cel mai scazut nivel inregistrat din decembrie 2008, in timp ce numarul conturilor de vanzare a ajuns la 4.791, fiind pentru prima data in acest an cand numarul conturilor deschise a cazut sub 5.000.

“Scaderea dramatica a lichiditatii plus perioada concediilor sunt principalele motive ale scaderii numarului de investitori in aceasta perioada. Totusi, se pare ca in ultimul timp bursa isi pierde atractivitatea chiar si in fata speculatorilor. Speram la vremuri mai bune din luna septembrie”, a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Numarul firmelor romanesti care au realizat cumparari in luna iulie a ajuns la 190, fata de 267 luna trecuta, in timp ce acestea au realizat vanzari prin 203 conturi, cu 84 mai putine fata de luna anterioara.

Nici investitorii straini nu s-au mai uitat la bursa romaneasca, in conditiile in care luna trecuta au fost multe sedinte in care lichiditatea abia daca ajungea la un milion de euro pe zi. Potrivit datelor BVB, 57 de fonduri straine au realizat cumparari luna trecuta in timp ce 56 au fost active la vanzare. In iunie, 80 de fonduri au realizat cel putin o tranzactie de cumparare.

Potrivit lui Nilas, ofertele publice pe care intentioneaza sa le faca statul, impreuna cu listarea Fondului Proprietatea sunt principalele evenimente care ar putea sa mai resusciteze Bursa.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu