- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

In sfarsit o veste buna pentru bursa: BNR are spatiu de manevra sa reduca dobanda

Posted By Cristian Dumitru On 11 octombrie 2011 @ 21:06 In Actiuni,Opinii | 1 Comment

Ne-au trebuit mai bine de 20 de ani sa vedem nivelul inflatiei anuale din Romania coborand sub pragul de 3.5% dar iata ca in luna septembrie acest nivel a fost in sfarsit spart, preturile de consum urcand in medie cu doar 3,45% luna trecuta.

Aceasta in conditiile in care toata perioada de criza de dupa 2007 Romania a fost campionul absolul al inflatiei din Europa, plasandu-se luna de luna pe prima pozitie. Acum inflatia anuala abia daca depaseste cu putin nivelul mediu din zona euro (a statelor dezvoltate), care s-a situat la 3% in septembrie potrivit estimarilor Eurostat.

[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bine bine, o sa spuneti, dar ce legatura are inflatia cu bursa ?

Ei bine, in conditiile unei inflatii scazute Banca Nationala poate in sfarsit sa se ocupe si de stimularea cresterii economice prin politica sa monetara, respectiv reducerea dobanzii cheie care nu poate sa aiba decat efecte pozitive asupra bursei. In ultimii ani, de fiecare data cand BNR a redus dobanda bursa a crescut si cand a urcat-o bursa a fost lovita de corectii.

O dobanda mica stimuleaza investitiile in economie si descurajeaza economisirea, lucruri care sunt benefice pentru economie si pentru bursa in subsidiar.

In al doilea rand exista un efect psihologic foarte puternic asupra populatiei si investitorilor. O inflatie scazuta va cauza si o diminuareĀ  a randamentelor acordate de banci la depozitele populatiei ceea ce va face ca unii dintre acestia sa nu mai fie multumiti cu dobanda de 3-4% pe care le-o da banca (care la drept vorbind este si real negativa) si sa accepte plasamente mai riscante, cum ar fi in fonduri de actiuni, in actiuni de pe bursa, mai ales daca luam in calcul preturile mici din aceasta perioada.

Singurul obstacol in calea reducerii dobanzii cheie este presiunea pe care criza datoriilor suversane o exercita asupra monedei nationale care s-a depreciat in ultimele luni ajungand astazi la un nivel de 4,33 de lei pentru un euro. Guvernatorul Mugur Isarescu a tinut cu dintii de dobanda de referinta in perioada crizei precedente, cea financiara cauzata de criza subprime, pentru a permite leului sa nu se deprecieze mult mai puternic decat a facut-o.

Ramane de vazut in continuare ce decizie va lua BNR la urmatoarele sedinte de politica monetara si daca noua criza va aduce alte dezechilibre asupra economiei interne.

Comentariu de Cristian Dumitru, editor EconomicTimes.ro


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/in-sfarsit-o-veste-buna-pentru-bursa-bnr-are-spatiu-de-manevra-sa-reduca-dobanda/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/in-sfarsit-o-veste-buna-pentru-bursa-bnr-are-spatiu-de-manevra-sa-reduca-dobanda/inflatia/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.