Duminica, 23 februarie 2014

Inca un summit, inca o salvare

Autoritatile europene vor anunta astazi, in stilul epic cu care ne-am obisnuit deja, ca au salvat zona euro. Ultima oara cand au facut acest anunt s-a intamplat cu doar trei luni in urma.

Pe 21 iulie cea mai importanta vulnerabilitate a acordului agreat atunci era ca doar mandatul EFSF urma sa fie extins, nu insa si capitalizarea fondului (vedeti „Europa isi arata „calcaiul lui Ahile””; site-ul Tradeville, 25 iulie). Aranjamentul ale carui linii generale vor fi anuntate astazi are la randul sau fisuri, cea mai importanta dintre acestea referindu-se la riscul ca Franta sa piarda ratingul suveran AAA. Notati ca Standard & Poor’s a avertizat ca acest risc s-ar putea materializa nu doar in cazul in care Parisul asuma obligatii financiare suplimentare (via EFSF / recapitalizari, garantii bancare) ci si daca blocul se confrunta cu o noua runda de contractii economice.

Spatiul de manevra pe care il mai au la dispozitie politicienii de la Berlin, Paris sau Bruxelles se reduce tot mai mult. Asta explica cel putin partial predilectia autoritatilor pentru solutii tehnice tot mai sofisticate care continua sa se centreze asupra unei probleme de lichiditate la periferiile blocului. In acest timp criza afecteaza deja centrul zonei euro si se refera mai degraba la solvabilitate.

La inceputul anilor ’90, cand mecanismul european al ratelor de schimb s-a aflat la un pas de colaps, raspunsul autoritatilor a fost conturarea formala a unei uniuni monetare. Convergenta dobanzilor bondurilor guvernamentale europene care a urmat a fost un vot de incredere acordat in avans de investitori.
Avem acum exact situatia opusa celei de la inceputul anilor ’90. Zona euro va fi nevoita sa navigheze in lunile urmatoare intr-un climat care va fi marcat foarte probabil de obsesii pro-austeritate, recesiuni, accidente politice si piete ostile, avand o uniune monetara inca functionala dar nu si plasa de siguranta a unei uniuni fiscale.

In schema mare a lucrurilor summit-ul de astazi va avea un rol nesemnificativ, iar sansele de supravietuire pe care le are zona euro in forma curenta de organizare se reduc tot mai mult.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu