Miercuri, 26 februarie 2014

Inceputul sfarsitului?

Daca analizam indicatorii de tranzactionare, anul 2011 a fost unul slab pentru piata de capital. Indicele BET a pierdut 17,93% de la sfarsitul lui 2010 pana in prezent, marcand numai cel de-al treilea an de randament anual negativ din intreaga sa istorie (-50,17% in 1998, -70,47% in 2008; am putea adauga si scaderea din 1997, dar in acel an indicele s-a calculat numai pentru trei luni).

Mai departe, un numar de 68 din 83 de emitenti listati pe piata reglementata a BVB inregistreaza astazi scaderi fata de preturile de la sfarsitul anului 2010. In concluzie, incheiem inca un an slab pe bursa, dupa multi alti ani dezamagitori de criza.

Cu toate acestea, din punct de vedere ale evenimentelor de pe piata de capital 2011 este unul aproape fara precedent. Ieri am asistat la un eveniment asteptat de ani de zile de investitori: aprobarea in Parlament a majorarii pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare; dupa ce ne pierdusem orice speranta in urma numeroaselor amanari, iata ca accesul investitorilor mari in capitalul SIF este mult mai permisiv acum, ceea ce va duce la efecte pozitive asupra preturilor actiunilor si asupra intregii burse (in timp, nu imediat).

Un alt eveniment major s-a inregistrat la inceputul anului curent, prin listarea Fondului Proprietatea la BVB. FP a devenit imediat cel mai lichid emitent al bursei, inregistrand in 2011 un procent de 52% din lichiditatea totala a pietei reglementate. De asemenea, legat de FP, similar ca structura cu majorarea pragului de detinere la SIF, a fost eliminarea intr-o AGA recenta a limitarii drepturilor de vot ale actionarilor importanti ai Fondului.

Pe langa toate acestea, 2011 a fost anul demararii unui important program de privatizare prin bursa al Statului Roman – de departe cel mai important eveniment de pe piata de capital din ultimi multi ani. Spun asta pentru ca, asa cum stim, programele de privatizare ale statului au fost principalul motor al dezvoltarii unor burse puternice in tarile din jurul nostru – Cehia, Ungaria, Polonia. Astazi, pe baza unui calendar concret, putem spera la o evolutie similara si pentru Bursa de Valori Bucuresti.

Ce-i drept, am inceput cu stangul (esecul ofertei Petrom), pentru ca in Romania drumul parcurs in regimul “doi pasi inainte, unul inapoi”, incepe sa devina litera de lege.

Conform informatiilor transmise de autoritati, avem un calendar aproape incredibil de interesant dupa standardele romanesti: la oferta secundara de vanzare de actiuni Transelectrica se lucreaza deja in regim intens, aceasta fiind programata pentru luna februarie (Intercapital Invest face parte din consortiul de intermediere a ofertei); dupa aceasta urmeaza oferta secundara de vanzare de actiuni Transgaz, la care perioada de depunere a ofertelor de selectie a intermediarului s-a incheiat deja (iar oferta este programata pentru martie-aprilie).

Va urma oferta publica initiala a Romgaz, cea mai importanta IPO din istoria Romaniei, pentru care perioada de depunere a ofertelor de intermediere expira pe 29 decembrie; derularea efectiva a ofertei este estimata pentru iunie sau septembrie anul viitor. Mai departe vor urma ofertele initiale ale Hidroelectrica si Nuclearelectrica, programate pentru octombrie – decembrie 2012. De asemenea, la un moment dat in cursul anului viitor este posibila reluarea ofertei Petrom.

La programul de privatizare participa si alte ministere, pe langa Ministerul Economiei (in grija caruia cad toate proiectele de mai sus): pentru oferta publica initiala a Tarom a fost deja selectat intermediarul, iar Ministerul Transporturilor ar putea relua programul de listari suspendat in 2008 (ce includea aeroporturile si autoritatile portuare importante). Din partea Ministerului Comunicatiilor asteptam vesti legate de IPO Romtelecom in lunile urmatoare; in acest proiect consultantii lucreaza deja la definitivarea unei strategii de listare.

La toate cele de mai sus putem adauga si initiativele de accelerare a dezvoltarii bursei din interiorul comunitatii brokerilor, la inceputul lunii ianuarie fiind programata o adunare generala a actionarilor bursei pentru alegerea unor noi membri in Consiliul de Administratie.

Tragand linie, avem multe evenimente pozitive in 2011 si inca si mai multe programate pentru 2012. Desi titlul acestui editorial suna apocaliptic, toate cele de mai sus ar putea reprezenta inceputul sfarsitului perioadei de letargie a pietei noatre de capital. Nu pot sa nu imi amintesc de o perioada similara din istoria bursei, de la inceputul anilor 2000, cand listarea celor cinci SIF, a Petrom si a BRD, precum si salturi calitative majore inregistrate din punct de vedere al legislatiei si institutiilor au schimbat complet fata pietei de capital. Azi avem mare nevoie de un nou salt similar, si indraznesc sa sper ca acesta a inceput deja.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

Un comentariu

  1. Vasi spune:

    Sper ca dl. Pasol va avea dreptate! I s-a mai intamplat asta si in trecut, dar nu intotdeauna! Pe taraba dlui. Farmache e greu sa fii prooroc!

Lasati un comentariu