Marti, 31 decembrie 2013

Increderea in economia europeana ajunge la maximul ultimilor doi ani

Increderea consumatorilor si a managerilor de companii in perspectivele economice europene a atins cel mai inalt nivel din ultimii doi ani in luna Aprilie, sperantele privind recuperarea din zona euro fiind in urcare, in ciuda crizei fiscale din Grecia care pare sa se raspandeasca, informeaza Bloomberg.

Un index care masoara sentimentul consumatorilor si managerilor din cele 16 tari aflate in zona euro a crescut de la 97,9 in martie, la 100,6 luna aceasta, a anuntat astazi Comisia Europeana de la Bruxelles. Nivelul este cel mai ridicat din martie 2008, si depaseste estimarea medie de 99,4 facuta de cei 24 de economisti chestionati de Bloomberg.

De asemenea, un indicator ce masoara increderea in randul producatorilor a crescut in aprilie la -7, de la -10 in luna precedenta, in timp ce un alt indicator, ce masoara optimismul consumatorilor, a urcat de la -15, la -17 in Martie, se mai arata in raportul Comisiei.

Accelerarea cresterii economice a propulsat si vanzarile companiilor, asa cum a fost cazul BMW, cel mai mare producator de autoturisme de lux. Chiar daca aceste informatii imbunatatesc increderea investitorilor, criza Greciei se extinde, amenintand trendul de recuperare, actiunile din majoritatea pietelor suferind corectii importante in ultimele doua zile.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu