Miercuri, 08 ianuarie 2014

Indicele S&P 500 ar putea incheia cea mai buna luna din 1974 in octombrie

Bursele internationale au reactionat pozitiv la planul prezentat de liderii europeni pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din periferia zonei euro joi si la decizia bancilor de a accepta o pierdere de 50% pe datoriile grecesti pe care le detin. Indicii europeni (+3.7%) si cei americani (+3.4%) au avansat pe baza cumpararilor care s-au facut in sectorul bancar; Europa (+9.1%), SUA (+6%).

Detaliile din spatele planului liderilor europeni sunt esentiale

Suntem optimisti in ceea ce priveste aplicarea planului prezentat miercuri in Europa, insa raman foarte multe detalii care mai trebuie puse la punct inainte sa stim daca acesta va functiona cu adevarat sau nu si daca sistemul bancar si celelalte tari din periferia zonei euro pot fi izolate de Grecia si readuse in piata la un randament sustenabil al obligatiunilor. Detaliile privind reducerea datoriei prin reducerea nivelului obligatiunilor detinute de investitorii privati sunt asteptate pana la sfarsitul anului, cu actiunea porpriu-zisa de reducere posibila chiar in ianuarie. Recapitalizarea sectorului bancar ar trebui sa fie realizata pana in iunie 2012, in timp ce detaliile despre EFSF si vehicolul de investitii sunt asteptate in luna noiembrie. Este de notat faptul ca liderii europeni, cu agende diferite, au reusit sa ajunga la un consens intr-o situatie dificila, iar acest lucru ne face optimisti in perspectiva negocierii detaliilor. Trebuie insa luat in considerare ca aceste negocieri vor influenta pietele in perioada urmatoare cand volatilitatea ne asteptam sa fie prezenta.

Primul ministru al Greciei a declarat joi ca nivelul de 120% a datoriei in PIB este sustenabil pentru tara, acest fapt este adevarat doar atunci cand tara va atinge un surplus bugetar primar (inaintea platii dobanzilor), iar acest lucru ar putea sa nu se intample in Grecia abea in 2013.

Actiunile europene ar putea avea cea mai buna luna din ultimele 30 in octombrie

Bursele internationale continua sa creasca vineri dupa ce datele despre PIB din SUA au indicat cea mai buna crestere trimestriala in T3 din ultimul an (~0.6%), iar investitorii raman optimisti dupa prezentarea programului pentru Europa. Burse/Futures: Asia: Nikkei (+1.4%), Hang Seng (+2.3%), China CSI 300 (+1.7%). Europa: FTSE (+0.4%), DAX (+0.8%), CAC (+0.6%). SUA: S&P 500 (-0.5%) (date la 9:55).

Macroeconomie: SUA: Vineri asteptam date despre veniturile populatiei, care ar putea creste cu 0.3% in septembrie, in timp ce consumul ar putea creste cu 0.6%. Rezultatul sondajului realizat de Universitatea Michigan privind increderea consumatorilor ar putea creste usor in octombrie. (consensul economistilor).

Eveniment: Italia va incerca sa plaseze in piata obligatiuni si certificate de trezorerie in valoare de €6.5 miliarde vineri.

Piata locala

Optimism la bursa

Indicele BET-XT a inchis joi in crestere cu 4.9% la 419 puncte. Cresterea se datoreaza indeosebi sectorului financiar—(BET-FI 17.503 puncte, +6.2%)—pe fondului optimismului determinat de masurile anuntate la summit-ul UE de miercuri. Valoarea de tranzactionare a fost extrem de ridicata RON 59 milioane raportat la valorile inregistrate in ultimele saptamani. Rezultatele Bancii Transilvania anuntate joi dimineata au fost bine primite de piata care a inchis cu un avans de 7.7% la RON 1,049 si a determinat un sfert din cresterea indicelui BET-XT.

Erste Group Bank AG incheie primele 9 luni cu o pierdere de EUR 970 milioane

Erste a auntat o pierdere de EUR 1.492 miliarde in trimestrul 3 datorata masurilor anuntate la inceputul lunii octombrie (reevaluarea goodwill pentru Romania si Ungaria, constituirea de provizioane suplimentare pentru Ungaria si reevaluarea portofoliului de CDS-uri). Analistii anticipau o pierdere de EUR 1.42 miliarde. La nivel de an Erste se asteapta la o pierdere neta de EUR 700-800 milioane.

In primele 9 luni venitul din dobanzi a crescut cu 0.9% iar cel din comisioane s-a redus cu 1.3%. Venitul din tranzactionare s-a redus 87.1% la EUR 37.4 milioane. Costul riscului-provizioane raportat la nivelul mediu al creditelor catre clienti s-a majorat  la 184 puncte de baza de la 162 puncte de baza la 30.09.10. Rata creditelor neperformante raportata la creditele catre clienti a urcat la 8.2% fata de 7.6% la 31.12.2010. Excluzand provizionul constituit pentru Ungaria—EUR 450 milioane—cheltuielile cu provizioanele au crescut in ultimul trimestru cu 6%.

Activele sunt mai mari cu 5% comparativ cu 31.12.2010 dar se observa o usoara reducere a ritmului de crestere in ultimul trimestru.  Raportul credite depozite se mentine relativ constant la 1.11 iar rata capitalului de rang 1 (Core Tier 1) este de 8.8%. Erste estimeaza ca va reusi sa asigure din profitul obtinut pana la 30.06.2012 capitalul propriu necesar pentru respectarea cerintelor de solvabilitate.

Evolutia BCR

Venitul net din dobanzi s-a diminuat cu 16.8%  ca urmare a cererii reduse de credite, a modificarii mixului de active si a marjelor reduse la depozite.  Profitul operational s-a diminuat cu 20.8% in euro. Cumulat pe primele 9 luni provizioanele s-au redus cu EUR 12.3 milioane (3.2% ). In trimestrul 3 s-a inregistrat un necesar mai ridicat de provizioane EUR -149.6 milioane, +30% crestere trimestriala—datorita deteriorarii portofoliului de IMM. Pierderea neta după plata intereselor minoritare s-a situat la nivelul de EUR -19.4 mil. EUR, cu  EUR 46.6 milioane sub profitul net aferent perioadei similare din 2010, de EUR 27.2 mil. Dupa ajustarea din ultimul trimestru fondul comercial pe Romania inregistrat in bilantul Erste este de EUR 1.1 miliarde.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu