- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Indonezia se alatura Braziliei

Posted By admin On 12 octombrie 2011 @ 11:55 In Opinii,Piete globale | No Comments

Banca centrala a Indoneziei a anuntat ieri taierea dobanzii cheie – dupa o decizie similara luata de Brazilia la sfarsitul lunii august

Indonezia a taiat ieri dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale la 6,5%). Este a doua surpriza importanta la nivelul economiilor emergente dupa o decizie similara a Braziliei din 31 august.

Exista perceptia potrivit careia o relaxare monetara ad-hoc in economiile emergente va avea efecte pozitive pe termen lung asupra fundamentelor locale. Dar intr-un plan imediat, lumea emergenta nu are o problema cu cresterea economica, ci cu inflatia.

Mai mult, aceasta perceptie nu este pusa in contextul pozitionarii investitorilor in unele economii emergente. Investitorii straini detin acum peste 30% din bondurile guvernamentale indoneziene. O reducere de 5 puncte procentuale a detinerilor totale produsa luna trecuta a costat banca centrala aproape $10 miliarde (rezerva valutara a coborat in septembrie de la $124 miliarde la $114 miliarde). In Coreea de Sud, detinerile de bonduri guvernamentale cu scadente scurte ale investitorilor straini inseamna jumatate din rezerva valutara a bancii centrale (care in prezent este de aproape $300 miliarde). La sfarsitul lunii august fondurile mutuale nipone aveau pe pietele braziliene de capital detineri in valoare de 7,9 trilioane yeni (aproape $102 miliarde) fata de numai 1 trilion yeni in 2009.

Apetitul pentru speculatii carry trade via rupie indoneziana este compromis in mod sever (acelasi lucru se poate spune despre speculatiile care pana recent au urmarit un diferential masiv de randamente oferit de Brazilia sau Australia). Iar daca printr-un miracol economiile dezvoltate decoleaza, confirmand astfel consensul care inca exista la nivelul autoritatilor financiare si politice si al multor investitori deopotriva, inflatia redevine prioritatea si Indonezia risca sa cada intr-o situatie comparabila cu cea de la inceputul anului cand pietele locale se prabuseau intrucat Indonezia era printre singurele economii emergente care nu debutasera in procesul restrictionarii dobanzilor (decizia de ieri anuleaza singura majorare a dobanzii produsa in februarie).

Notati ca la acest moment Brazilia si Turcia pariaza pe deflatie globala, India pe inflatie globala, si un grup larg de economii emergente nu s-au decis inca pe ce sa parieze. Cam atat despre predictibilitatea traiectoriilor de politica monetara in economiile emergente, esentiala pentru speculatiile carry trade.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/indonezia-se-alatura-braziliei/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.