Miercuri, 15 ianuarie 2014

ING Investment Management: Daca Zona Euro s-ar destrama, este foarte probabil sa urmeze o situatie haotica, cu un grad ridicat de contagiune si, probabil, o recesiune globala severa

Sursa: ING Investment Management

Nu doar cautarea randamentului ii forteaza pe investitori sa isi diversifice portofoliile. Pentru gestionarea riscurilor, diversificarea este mai mult decat oricand inevitabila, spun analistii administratorului de fonduri ING Investment Management.

Potrivit acestora, pietele de instrumente cu venit fix – in special cele de titluri de stat denominate in euro – au fost foarte volatile in anul 2011.

“Pana in urma cu putini ani, titlurile de stat ale tarilor dezvoltate (tarile OCDE) erau considerate ca fiind lipsite de riscuri. In opinia pietelor, a agentiilor de rating si a organismelor de supraveghere, aceste titluri (inclusiv titlurile tarilor din Zona Euro) nu aveau risc de credit asociat. Acum, in anul 2011, peisajul pentru investitorii in titluri de stat s-a modificat in mod drastic. Incompetenta politica a avut ca rezultat initial

majorarea semnificativa a spreadurilor titlurilor de stat ale tarilor periferice din Zona Euro si a fost urmata de raspandirea contagiunii in alte tari. Recent, chiar si tari fundamental solide, cu rating AAA, precum Olanda si Finlanda, au cunoscut o crestere a primelor lor de risc”, au precizat intr-un raport, analistii ING.

Ei au adautgat ca in mod clar, perioada in care grupul investitorilor cu cea mai mare aversiune fata de risc putea sa opteze fara nicio retinere pentru titluri de stat ale tarilor din Zona Euro cu rating AAA (in prezent Germania, Olanda, Franta, Austria si Finlanda) s-a incheiat.

“Pietele au dubii crescande privind ratingul AAA al titlurilor de stat ale Frantei si Austriei. Luand in considerare primele de risc pe care trebuie sa le plateasca in prezent guvernele acestor tari, titlurile de stat franceze si austriece nu mai sunt considerate de piete ca avand rating AAA: lipsit de riscuri nu mai inseamna fara nici un risc”, au mai spus analistii ING Investment Management.

Potrivit acestora, in cazul in care detinerea de titluri de stat asigura, mai mult sau mai putin, calmul emotional, acestea ofera randamente foarte scazute.

“Pentru a obtine rentabilitati rezonabile, investitorii nu pot evita diversificarea portofoliilor prin achizitionarea altor categorii de titluri si obligatiuni, cum ar fi instrumentele cu venit fix ale tarilor emergente si obligatiunile corporative” au precizat analistii citati, care mentioneaza ca continua sa creada ca in cele din urma, politicienii din Zona Euro vor gasi – si vor aplica – o solutie in care pietele sa aiba incredere.

“Trebuie sa admitem faptul ca pietele iau din ce in ce mai mult in calcul scenariul cel mai nefavorabil – o destramare a Zonei Euro, ceea ce se reflecta in amplificarea spreadurilor titlurilor de stat ale tarilor core. Subliniem ca nu acesta este scenariul nostru de baza, dar nici nu putem exclude un asemenea eveniment. In aceasta privinta, este infricosator faptul ca pietele isi pot crea propria realitate”, au mai spus analistii.

Ei au mai adaugat ca daca Zona Euro s-ar destrama intr-adevar, este foarte probabil sa urmeze o situatie haotica, cu un grad ridicat de contagiune si, probabil, o recesiune globala severa.

“Intr-o astfel de situatie, ar putea pietele titlurilor de stat olandeze si germane sa isi pastreze statutul de siguranta? In opinia noastra, statutul lor de titluri lipsite de riscuri nu este garantat: lipsit de riscuri nu mai inseamna fara niciun risc. Credem ca ar fi mai bine pentru investitori sa accepte situatia curenta si sa nu mai caute investitii lipsite de risc, ci sa caute un portofoliu bine diversificat de instrumente cu venit fix. Pe termen lung, diversificarea are o influenta pozitiva asupra riscurilor asociate portofoliului, precum si asupra rentabilitatilor totale, facand ca diversificarea sa fie atractiva”, au explicat reprezentantii ING.

Ei au mai precizat ca au o viziune mai optimista pentru pentru instrumentele cu venit fix ale tarilor emergente. Indicatorii fundamentali superiori ai economiilor emergente continua sa fie un motor puternic al pietei instrumentelor cu venit fix ale acestor economii.

Lasati un comentariu