Marti, 24 decembrie 2013

ING Investment Management: Tendinta crescatoare a actiunilor ar trebui sa continue

Inceputul de an a fost pozitiv pentru activele riscante, cum ar fi actiunile. Raportat la euro, actiunile la nivel global au crescut cu peste 4%, cel mai puternic debut in doua decenii, iar analistii ING Investment Management sunt de parere ca tendinta crescatoare a actiunilor trebuie sa continue.

“Desi indicatorii economici se imbunatatesc si presiunea asupra monedei euro s-a diminuat, nu trebuie sa devenim prea euforici. Cu toate acestea, am decis sa crestem in continuare preferinta catre sectoarele ciclice in alocarea actiunilor”, au declarat analistii ING, intr-un raport emis pe 30 ianuarie.

Acestia au mai mentionat ca se disting in special pietele emergente si pietele dezvoltate din Asia (cu exceptia Japoniei).

“La nivel sectorial, sectoarele ciclice sunt in mod clar cele mai performante. Este aceasta doar o crestere de scurta durata dupa Anul Nou sau inceputul unei tendinte crescatoare prelungite a actiunilor ciclice? Credem ca pietele de actiuni au inca potential de crestere”, au mai spus analistii citati.

Ei au mai spus ca in linii mari, exista doua motive principale pentru aceasta presupunere. In primul rand, observa ca indicatorii de anticipare globali se stabilizeaza. Al doilea motiv pentru care analistii cred ca pietele de actiuni vor continua sa creasca este accentuarea perceptiei ca riscurile sistemice din Zona Euro se diminueaza.

“Am hotarat sa sporim in continuare preferinta ciclica in alocarea noastra sectoriala, ridicand sectorul industrial de la underweight la neutru si coborand sectorul bunurilor de consum de la neutru la underweight. La inceputul lui ianuarie, am crescut deja sectorul materialelor la o pozitie overweight. In plus, am adaugat putin risc ciclic la pozitionarea noastra, crescand companiile cu capitalizare mica de la underweight la neutru (comparativ cu companiile cu capitalizare mare)”, au mentioant analistii.

Reprezentantii ING Investment Management spun totusi ca investitorii ar trebui sa nu devina prea euforici.

“Persista multe aspecte care pot deturna aceasta revigorare a pietei. Nu exista inca un acord cu privire la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriei suverane a Greciei. De aceea, nu poate fi exclusa o intrare a Greciei in incapacitate de plata in martie, atunci cand devine scadenta datoria de 14,4 miliarde EUR a acestei tari. Nu trebuie sa uitam nici ca austeritatea este in continuare pe primul loc in agenda de lucru a decidentilor politici. Alegerile prezidentiale din Franta din mai si din SUA din noiembrie sunt, de asemenea, doua evenimente majore intr-o perioada in care luarea de decizii politice este cruciala pentru incredere. In afara Europei, riscurile geopolitice trebuie sa fie atent monitorizate”, au explicat analistii.

Lasati un comentariu