Vineri, 14 februarie 2014

ING: Sunt actiunile un chilipir? Noi mentinem o atitudine precauta fata de actiuni, desi suntem constienti ca devin atractive. In cazul unei recesiuni, ar putea sa mai scada cu 20%

Foto: ING Investment Management

“Traim in vremuri remarcabile. Castigurile corporative nu au fost niciodata mai mari, iar randamentele obligatiunilor guvernamentale nu au fost niciodata mai mici. In trecut, daca cineva ar fi prezis ca aceste lucruri se vor intampla in acelasi timp, ar fi fost luat intr-o camasa de forta si asta pentru ca, pana la urma, prima situatie indica o crestere economica sanatoasa, in timp ce a doua situatie indica o deflatie sau recesiune. Evenimentele nefericite care au precedat aceasta situatie i-au facut pe investitori sa vanda actiunile, care acum par foarte ieftine. Au exagerat pietele? Sunt actiunile un chilipir”, spune intr-un comentariu, Ad van Tiggelen, senior investment specialist in cadrul companiei olandeze de administrare a investitiilor ING Investment Management Europe.

Potrivit acestuia, in prezent, pretul actiunilor include o probabilitate de 50% ca Vestul sa intre in recesiune si o stagnare a castigurilor de anul viitor.

“Cu un randament de sub 2% pentru obligatiunile germane si titlurile de stat ale SUA, investitorii in obligatiuni sunt tot mai convinsi ca urmeaza o recesiune. De partea cealalta, analistii pe actiuni sunt foarte lenti in a pricepe mesajul pe care il transmit pietele. Acestia isi reduc estimarile, dar inca se asteapta la o crestere a castigurilor la nivel global de peste 10% in 2012. Cu alte cuvinte, se asteapta la o crestere economica sanatoasa. Daca au dreptate, actiunile striga sa fie cumparate. Noi credem ca se inseala”, a spus van Tiggelen.

El a mai adaugat ca pozitivismul etern al analistilor pe actiuni inca se mai poate dovedi a fi justificat, insa pentru asta este necesara o incetare imediata a certurilor politice de pe “ambele parti ale Atlanticului”.

“In opinia noastra, riscul ca vestul sa inregistreze o crestere neglijabila sau chiar o scadere in 2012 este in crestere. In acest caz, actiunile nu sunt atat de ieftine pe cat par. De exemplu, in prezent actiunile sunt evaluate la un nivel cu 20% mai mare fata de cel din piata bear anterioara, desi bilanturile companiilor sunt mai bune decat la inceputul recesiunii din 2008-2009. Mai exact, actiunile ar putea sa mai scada cu 20% in cazul unei recesiuni dar ar putea si sa creasca cu 20% in caz ca vom evita in mod clar o recesiune”, a mai adaugat analistul ING.

Potrivit acestuia, actiunile financiare par foarte ieftine potrivit analizei fundamentale clasice, dar vor continua sa aiba fluctuatii masive in functie de deciziile politice.

“In final, noi ne mentinem o atitudine precauta fara de actiuni, desi suntem constienti ca acestea devin atractive din punct de vedere al multiplilor de evaluare. Cat timp SUA si Zona Euro vor continua sa amane o actiune fiscala decisiva, vor continua sa paralizeze sistemul bancar si economia”, a conchis Ad van Tiggelen.

Lasati un comentariu