Vineri, 11 aprilie 2014

Interesul pentru aur s-a mutat pe scadenta iunie

Sursa: Sibex

La Sibex, a doua sedinta a saptamanii a adus o crestere a lichiditatii, comparativ ziua precedenta. Totusi, numarul contractelor a indicat in continuare o stare de prudenta a investitorilor, reflectata de volumul transferurilor. La ora 17,15 numarul contractelor realizate era de circa 1300 cu o valoare de 8,8  milioane lei.

Un interes in urcare comparativ cu sedinta anterioara s-a observat pe piata derivatelor pe aur, denominate in lei, unde sesiunea a fost una de scadenta, termenul aprilie 2011 ajungand la final. Pe acesta, investitorii au putut tranzactiona pana la ora 16.45 si au mizat pe cresterea pretului unciei cu 10,2 USD. Ulterior, pozitiile ramase deschise, in numar de 92, au fost lichidate de catre Casa Romana de Compensatie prin decontare finala in fonduri, respectiv prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 10 x cotatia P.M. de referinta a aurului comunicata de London Gold Market Fixing Ltd. in ziua scadentei contractului. Acesta cotatie de referinta a fost de 1511 dolari/uncie.

Odata cu incheierea scadentei aprilie interesul s-a mutat, in mod firesc, pe scadenta iunie, in raport cu care numarul de contracte era, la ora 17.30, de aproape 100, cotatia unciei crescand cu 7,2 dolari.  Investitorii au tranzactionat in contextul in care aurul ar putea creste din nou pe piata de la New – York, dupa ce a atins un nivel record in urma cu doua zile. Cresterea este cu atat mai probabila cu cat dolarul a atins minimul ultimilor doi ani si jumatate fata de un cos de sase valute pe fondul speculatiilor ca  Banca Centrala Americana va lua noi masuri de sprijinire a economiei, dupa ce programul de cumparare de obligatiuni va expira in iunie. Aurul ere, in mod normal o evolutie inversa fata de cea a monedei americane.

Pe plus a evoluat in majoritatea timpului si derivatul pe Dow Jones in contextul in care bursele europene au inregistrat aprecieri, ca de altfel si cotatia futures a indicele DJIA, in SUA. De asemenea, deschiderea NYSE a indicat crestere pentru Dow Jones, investitorii aflandu-se in asteptarea  unei conferinte de presa a Presedintelui FED, Ben Bernanke, analistii anticipand declaratii evaluative asupra insanatosii economiei americane precum si despre piata muncii, inflatie si noi masuri de sprijinire a economiei. Pe piata Sibex, dupa ora 17.00, cotatia DEDJIA_RON pe scadenta iunie a intrat pe scadere, pretul indicelui afisand la ora 17.30 un minus de 7 puncte. Tot pe minus se afla si cotatia pentru scadenta septembrie. Cresterile se mentineau pentru decembrie 2011 si martie 2012.

Pe segmentul financiar simbolul DESIF5 a atras cele mai multe contracte, la ora 17.30 numarul acestora fiind de circa 550. Evolutia cotatiilor acestui derivat a fost una descendenta, directia corelata cu cea a indicelui Bet-Fi si a actiunii SIF5 de pe piata suport. Pentru scadenta scurta (iunie)  pretul futures al actiunii SIF5 a pendulat intre un maxim de 1,6520 lei, atins imediat dupa deschidere si un minim de 1,63 lei, consemnat dupa ora 16,00. La ora 17.30 cotatia DESIF5 se deprecia cu 0,98%. Pentru septembrie DESIF5 scadea cu 1,38% iar pentru decembrie cu 1,13%.

Pe langa simbolurilor care intra zi de zi in strategiile participantilor, sedinta a atras atentia prin volumul din piata optiunilor, mai ales pentru DESIF5 iunie. Pe fondul corectilor venite din piata de capital, investitorii au preferat sa-si blocheze riscurile de posibile scaderi ale preturilor prin atragerea de optiuni de tip PUT pentru scadenta apropiata. Astfel, la preturile de exercitare de 1, 5 si 1,4 cu costuri de 0,05lei/actiune, respectiv 0,03 lei/actiune s-au asigurat 100.000 actiuni. Costurile totale a acestei strategii s-a ridicat la 4.400 lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu