Vineri, 11 aprilie 2014

Investitorii au mizat pe scaderea cotatiilor SIF5, pe toate scadentele

Sursa: Sibex

Pe piata Sibex, debutul de saptamana nu a adus o directie unitara pentru toate simbolurile tranzactionate. In cea ce priveşte amplitudinea variatiilor, doar derivatul pe actiunile SIF5 a oferit culoare de pret mai largi, pentru restul produselor variatiile fiind mai degraba mici. Ca urmare, volumul de transfer nu a fost unul foarte ridicat, investitorii mentinandu-se fie in expectativa sau actionand cu mai multa prudenta. La ora 17.15 se puteau observa 2200 contracte cu o valoare de 6 milioane de lei.

Pe de alta parte şedinta a oferit investitorilor posibilitatea, de a tranzactiona, in premiera, optiunile binare, lansate de Sibex in şedinta de azi. Pe noile instrumente s-au inregistrat primele tranzactii, fiind incheiate contracte EUR/RON de tip call cu scadenta la o saptamana.

Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au inceput şedinta pe plus dar tendinta de creştere a disparut repede, pe fondul unei activitati mai sustinute la vanzare. Astfel, in jurul orei 11.00 scaderile au aparut şi s-au accentuat treptat pana la minimele zilei, atinse in partea a doua a sesiunii. Raportat la volum, derivatul pe titlurile SIF Oltenia a fost cel mai lichid, numarul contractelor incheiate pana la ora 17,15 fiind de circa 1900. Pentru scadenta iunie DESIF5 se deprecia cu 2,33%, in timp ce pentru septembrie şi decembrie scaderile se situau la 2,40 şi 1,06%. Pentru prima scadenta din 2012 DESIF5 se devaloriza cu 3,6%.

In sectorul indicilor, scadenta scurta (iunie), a fost cea mai lichida, cotatia futures a Dow Jones fluctuand atat in teritoriu negativ cat şi pozitiv. Tendinta descendenta a parut insa mai puternica, cel putin din perspectiva perioadei de timp in care pretul s-a aflat pe minus. Participantii au tranzactionat intr-un context in care  indicii burselor din Marea Britanie, Germania si Italia au crescut moderat ca de altfel si cotatia futures a indicelui DJIA in SUA, in conditiile in care pretul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 30 luni la New York. Pe piata Sibex, la ora 17:15 indicele DJIA scadea cu 20 puncte pe scadenta iunie 2011.  In schimb, pe scadentele septembrie şi decembrie 2011,  indicele american inregistra la aceeaşi ora, avansuri de 20 şi 10 puncte, pe un volum redus.

Pe piata derivatelor valutare, moneda unica a avut o directie uşor descendenta fata de leu, evolutie corelata cu directia oficialului BNR care a indicat un curs de 4,1333 lei/euro. La Sibex, moneda unica se deprecia cu 0,13% pentru iunie şi cu 0,3% pentru septembrie.

In ceea ce priveşte aurul,, „jucatorii” au mizat pe creştere, cotatia metalului pretios inregistrand la ora 17:15 un avans de 9 dolari/uncie pe scadenta aprilie 2011, in timp ce pe scadenta iunie 2011 se aprecia cu 4.3 dolari/uncie. In acelaşi timp, barilul de petrol d tip Light Sweet  Crude era estimat la 108,3 dolari.

S-au mai tranzactionat şi derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, pretul pe scadenta septembrie afişand un plus de 3,15%.

Pe piata spot, investitorii au tranzactionat 102.000 actiuni Sibex la un pret de 1,55 lei/titlu, in stationare.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

 

 

Lasati un comentariu